Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Наставак сарадње са амбасадом Швајцарске

Данас је одржан састанак са делегацијом представника швајцарске Агенције за развој и сарадњу поводом наставка финансирања адаптације трећег спрата зграде Монопола,тј. завршетка смештајних и ресторанских капацитета Регионалног центра за образовање.  
„ Град Смедерево, са 115.000 становника, има потребу да као индустријски центар развоја овог дела Србије, буде лидер у едукацији и да овим Регионалним центром који смо изградили створимо предуслов да се едукација средњошколског и осталих видова образовања унапреди. На основу доброг искуства, које је иза нас, желимо да, као Град, учествујемо у наставку Пројекта и да  све оне потребе које се исказују кроз смештајни капацитет, угоститељски простор и остале неопходне садржаје, ставимо на услугу корисницима . Сами нисмо у могућности да исфинансирамо цео овај Пројекат. Желимо да на основу доброг искуства у домену кофинансирања, направимо највећи учинак, односно, да већи део простора преуредимо и обезбедимо већи смештајни капацитет, можда да будемо Центар који ће послужити као пример како овај посао може да се ради“-рекао је градоначелник Умичевић.
Руководилац Сектора Швајцарске агенције за сарадњу и развој амбасаде Швајцарске, Лидиа Вујичић, пренела је поздраве његове екселенције, амбасадора Хофера, који је импресиониран идејама Смедерева о образовању и нагласила да постоји жеља за наставком сарадње.
„Ја бих хтела у име локалне самоуправе и у своје лично име, да вам честитам на ономе што сте урадили јер је заиста импресивно и, пре свега корисно за све нас. Од када је пуштен у рад, тај простор је свакодневно пун. Одржавају се семинари, едукација, како просветних радника, тако и свих оних који исказују потребу за неким видом додатног усавршавања. Морам да кажем да је локална самоуправа једним таквим Пројектом  на добитку, јер све оно што би смо дали за усавршавање наших кадрова са стране, сада је остало у градском буџету, тако да смо спојили лепо и корисно“-истакла је заменик градоначелника др Аврамовић.
Градоначелник Умичевић је рекао да је посета правовремена јер у наредном периоду треба да буде планиран буџет Града за 2012. годину, те ће на основу данашњих разговора моћи да се планира оквирни трошковник којом ће Град подржати овај Пројекат.
„Драго ми је да се видимо након неког времена са људима који су носили причу и овом приликом желим да захвалим и његовој екселенцији, господину Хоферу. Цео овај Пројекат налаже нам два задатка, кадровско опремање које је делимично урађено, као и коначна намена те целокупне зграде јер је ово једна целисходна идеја“-рекао је председник Скупштине, Бранче Стојановић.
Помоћник градоначелника за образовање, Драган Станић, напоменуо је да је за очекивати да се радови на адаптацији простора са смештајним и ресторанским капацитетима, заврше до почетка школске године, чиме би се омогућило да заинтересовани корисници од Регионалног центра добију адекватан простор за смештај, исхрану и семинаре.
Члан ГВ за образовање, Миша Ивковић је исказао захвалност за досадашњу подршку и наду да ће убрзо доћи до реализације, јер као наставник биологије зна колико је важно усавршавање просветних радника, али и да постоји идеја да се Центар користи и за вршњачку едукацију средњошколаца.
Делегација Швајцарске агенције, у чијем су саставу, поред Лидије Вујичић и Торгер Ханас, директор Сектора као и Љиљана Живановић, програм менаџер консултантске куће ИМГ.
Након посете градској управи, делегација је посетила зграду Регионалног центра, где су договарани технички детаљи о наставку радова на овом објекту.
Регионални центри за професионални развој запослених у образовању до сада су основани и у : Нишу, Чачку, Ужицу, Кикинди, Крушевцу, Шапцу, Лесковцу и Кањижи. Једино Центар у Нишу располаже смештајним капацитетима, те је предлог да се са размене информације о досадашњим искуствима, имајући у виду да он у овом облику егзистира пет година.