Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Наставак уређења храма Св. Луке у Смедереву

Данас су се градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић и владика Игњатије у храму Св. Лука у Смедереву састали са потенцијалним донаторима за уређење ентеријера овог храма.
 
На састанку су поред чланова Црквеног одбора присуствовали Славољуб Јеремић, власник винарије „Јеремић“ и Мирољуб Беочанин, власник фирме „Томи трејд“ у својству потенцијлних донатора.
Донације фирми и људи који су у могућности да помогну, неопходне су да би се наставило са уређивањем унутрашњости цркве Св. Лука.
Иначе, црква св. Апостола и јеванђелисте Луке у Смедереву, поред богослужбеног,  уједињује у себи меморијални и јубиларни карактер.
Она оживљава историју нашег града али и Србије, подсећајући да је Смедерево  у XV и XIX  веку било престоница Србије и центар државног, црквеног и културног живота.
«Значајној историјској улози Смедерева одговара овај велелепни троолтарни храм», каже за градски сајт старешина ове цркве, свештеник Душан Глишић и објашњава да историју Смедерева у храму обележавају  главни олтар посвећен светом апостолу и јеванђелисти Луки, чије су мошти  биле у Смедереву у време деспота Ђурђа од 1453. - 1459. године.
Смедерево, у својој дугој историји није имало госта вишег ранга од  Христовог апостола Луке. У темеље олтара уграђен је камен из манастира светог Луке код грчког града Тива, места где је свети Лука окончао свој овоземаљски живот.
Посебан параклис (капела) у самој цркви, који ће служити као крстионица, посвећен је светом Стефану Смедеревском, ослепљеном сину деспота Ђурђа. У темеље капеле уграђен је камен из смедеревске тврђаве коју је Ђурађ зидао са сином Стефаном, са целом својом породицом, са свим Србима, за спас од непријатеља.
Осам векова манастира Хиландара је јубилеј којим се Србија поноси пред светом. Јубиларно славље је започето 17. новембра 1997. а завршено око Ускрса 1999. године. С тим у вези, на духовне и културне споне Смедерева и Хиландара асоцира северни олтар посвећен Богородици Тројеручици. Симболичну везу материјализује спомен-камен из Хиландара положен у темељ цркве.
Два миленијума од рођења Господа Исуса Христа је јубилеј који је прославио цео свет. У свеправославни програм овог јубилеја, Смедерево се укључило посвећивањем јужног олтара Христу Миротворцу.
Духовне везе Свете Земље и Смедерева  материјализују камен из Витлејема, Христовог родног места, положен у темељ цркве, затим грумен земље из светог града Јерусалима, места Христовог страдања и Васкрсења и вода из свештене реке Јордан у којој је Спаситељ крштен.
У црквеној порти, на земљишту величине 0,64 хектара добијеном од Скупшине општине Смедерево, 2011. године започета је и изградња административно –стамбене зграде  која ће имати канцеларију за парохе и старешину цркве, салу са 50 седишта за седнице црквеног одбора и салу са 250 ресторанских седишта за предавања и друге црквене свечаности.  
Ове, 2013. године, планирано је да се ураде иконе на иконостасу, двери, полијелеј (лустер),  ограда на галерији и да се започне живопис цркве.
Када говоримо о ентеријеру цркве, биће завршена и крстионица у самој цркви.
Ускоро је планирано проширење порте и сређивање платоа испред цркве, израда ограде и постављање расвете порте, а очекује се и наставак друге фазе изградње парохијског дома.
Овом приликом Град позива смедеревце и све друге људе добре воље у нашем граду, Србији и иностранству да помогну завршетак ове светиње.
Под слоганом «Довршимо започето», подсећамо да се уплате донација могу извршити на рачун БАНКЕ ИНТЕЗА број 160-39731-96 - за Храм светог Луке на Царини.