Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Наставници из Швајцарске у посети Смедереву

Петнаесточлана делегација наставника из Швајцарске, посетила је Регионални центар у Смедереву.

Швајцарска Влада је 2009. године, значајном донацијом, помогла отварање Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању. Пре извесног времена смедеревска делегација боравила је у Швајцарској.  Ради размене искустава сада је организована узвратна посета. У понедељак, први дан тродневне посете Србији, петнаесточлана делегација наставника из Швајцарске провела је у Смедереву. Циљ боравка био је да се информишу о образовном систему и наставном програму  по којем се ради у школама у Србији. У жељи да се на лицу места увере како функционишу образовне установе,  посетили су Регионални центар, Предшколску установу Наша радост –објекат на Крађорђевом брду и Основну школу „Бранислав Нушић“.
У локалној самоуправи организован је пријем. Том приликом госте су поздравили Бранче Стојановић, председник Скупштине града и Драган Станић, помоћник градоначелника за образовање. Они су их информисали о географском положају и предностима града на Дунаву као и богатом културно историјском наслеђу Смедерева.
Бранче Стојановић, председник Скупштине града, изразио је захвалност Влади Швајцарске као и швајцарском народу на свему што су учинили како би овај значајан пројекат, на оснивању и опремању Регионалног центра, био реализован.
До сада је Швајцарска уложила 500.000 франака а потписан је и протокол о наставку сарадње. Биће обезбеђени смештајни капацитети. О том пројекту је, након недавне посете Смедереву, парламентарна делегација Швајцарске дала изузетно позитивно мишљење,  подсетио је Стојановић.
Уз жељу да образовни систем у Србији достигне швајцарски ниво Драган Станић, помоћник градоначелника за образовање информисао је уважене госте, и како је нагласио своје колеге наставнике, о стању у смедеревском школству.
Има недостатака, али су и градске и сеоске школе много боље опремљене него раније. Константно се према могућностима улаже у школске објекте, навео је Станић говорећи о постојећим условима, програму рада основних и средњих школа у Смедереву и броју ученика који их похађају.
Уместо очекиваних речи захвалности на указаном гостопримству, гости су изненадили Смедеревце, када је један од наставника извадио жичани инструмент сличан гитари (укулеле) и у хору са осталима отпевао немачку љубавну песму. Овај гест, директор Регионалног центра Борко Јаношевић испратио је коментаром – Ово је данас, сасвим сигурно једина градска Скупштина у Србији у којој се пева, алудирајући наравно на постизборне радње по локалним самоуправама.
Након срдачног разговора у изузетном расположењу, швајцарска делегација наставила је боравак у Смедереву, посетом Регионалном центру.
Од оснивања до данас одржано је 140 семинара са око 5.000 учесника, на шта смо, имајући у виду њихове позитивне утиске које су понели одавде, изузетно поносни, нагласио је први човек Центра мр Боривоје Јаношевић. Он је одржао презентацију о раду Регионалног центра, коју су гости имали прилику да прате на немачком језику. Јаношевић је истакао значај подршке швајцарске Владе и Агенције за развој и сарадњу, приликом оснивања Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању. Говорио је такође о оснивању мреже регионалних центара у Србији и плановима смедеревског центра. Потенцирао је значај изградње смештајних капацитета и даљег опремања Регионалног центра, што ће за резултат имати могућност организовања вишедневних семинара у Смедереву.
Представници Регионалног центра, предвођени директором мр Јаношевићем, нису пропустили да као прави домаћини, представе Смедерево у најбољем светлу. Тако је  за госте организован обилазак Тврђаве, Винског града на Тргу, Музеја и других знаменитости града.