Висока делегација ХБИС Гроуп у посети Смедереву ... ... Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше


Нераскидиве везе братских народа

Пријем за делегацију пријатељског грчког града Велестино, коју је предводила председница Елени Лаитсоу, приредили су у петак градоначелница др Јасна Аврамовић и председник Скупштине града Смедерева Бранче Стојановић.

Српски и грчки народ везује традиционално пријатељство, а Велестино и Смедерево ће наставити сарадњу на обострано задовољство, закључак је разговора, који је протекао у срдачној атмосфери.

Велестино је пре 18 година постао град-побратим Михајловца, самим тим и Смедерева и од тада траје сарадња на плану културе, а односи између два града биће унапређени, заједнички је став са овог састанка.

У разговору двеју делегација истакнуто је да су Грци и Срби братски народи и да их везује традиционално пријатељство.

„Грчку доживљавамо као братску земљу. Много тога нас везује, и лепи и тешки тренуци. Посебно смо вам захвални на помоћи коју сте нам пружили током НАТО агресије 1999. године. Надам се да ће и представници Града Смедерева посетити Велестино и да ћемо проширити сарадњу, односно да она неће бити само на културном нивоу. Желимо да обновимо нашу сарадњу, али да буде и интензивнија, па вас позивам да будете наши гости за Смедеревску јесен, у септембру наредне године. Поготово ми је задовољство што је на челу вашег града жена и мислим да је то добро, да жене воде град, као што свака жена води своју кућу“, нагласила је градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић.

Председник Скупштине града Смедерева је подсетио да је Велестино родни град Риге од Фере и да грчки народ држи доста до своје историје.

„То може да буде повод за повезивање два града. Имају развијену пољопривреду и наравно туризам, а данас смо укратко представили и потенцијале Смедерева. Треба подржати идеју да два града размењују искуства и да успоставимо привредну сарадњу“, рекао је Стојановић.

Председница Општине Велестино изразила је задовољство боравком у Смедереву и нагласила могућност успостављања сарадње на плану пољопривреде.

„Велестино и Смедерево сарађују дуги низ година, као што то чине и наша два братска народа. Одлично сарађујемо у области културе, а оно што наше две земље највише повезује, јесте православна вера. Позивамо представнике Града Смедерева у узвратну посету, како бисмо наставили сарадњу. Ми смо пре 17 година већ били код вас у посети, тачније у Михајловцу. У Велестину је развијена пољопривреда, па очекујемо да у овој области разменимо искуства и проширимо сарадњу“, поручила је Лаитсоу.

Делегацију грчког града Велестино поздравили су и представници Михајловца и Удружења грчко српског пријатељства Кантакузина, Радисав Лукић и Петар Родифцис.