Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Нови живот старе индустријске зоне

Министар Драган Шутановац и градоначелник Предраг Умичевић, отворили Слободну зону Смедерево

„Нови живот старе индустријске зоне“, слоган је под којим су Слободну зону Смедерево, завнично прогласили отвореном Министар Драган Шутановац и градоначелник Предраг Умичевић, у присуству aмбасадора Белгије Алена Кундинцког и бројних званица.
      Специфичност  Слободне зоне је што обухвата и стару индустријску зону и фирме које у њој раде. Слободна зона стартовала је на површини од 100 хектара што је чини једном од највећих у Србији.
„Овакве слободне зоне подстичу економски развој, омогућавају привлачење инвестиција, како домаћих тако и иностраних, али и да се локално становништво  запосли и стекне економску стабилност“, рекао је  министар Шутановац додајући да је захваљујући планираној политици, заснованој на потребама економије али  регионалног развоја Влада Србије донела одлуку о отварању 12 оваквих локација.
„Смедерево је стратешки изузетано важан град за Србију, наша највећа лука али и град који је у протеклом периоду имао највећи извоз захваљујући Железари Смедерево“. Шутановац је подсетио да је Влада Србије подржала „Желвоз“и Железару Смедерево“ како би се пронашао начин да ове фабрике функционишу до наредне приватизације, како би радници и даље остали на послу.
Догађају је присуствовао и његова екселенција, амбасадор Белгије Ален Кундинцки који је изразио задовољство због тога што је белгијска фирма “Метех“, један од оснивача Слободне зоне Смедерево, и пре њеног отварања радила на развоју економских односа две земље.
„ Данас је велики дан за град Смедерево јер завршавамо важан посао“, рекао је поздрављајући присутне градоначелник Предраг Умичевић.
„Постоје два приступа – гринфилд да на слободном простору направите инфраструктуру и привучете партнере, као што су то радиле неке земље раније у окружењу, или да погледате шта имате у свом дворишту, видите шта је од тога слободан капацитет и од тога направите добро место за инвестиције. Ми смо урадили оба ова посла, односно спојили смо та два простора и направили нуклеус Слободне зоне Смедерево. Наша перцепција је да ово може нарасти на преко 200 хектара, дошли су инвеститори који траже и више од тога“,
нагласио је Умичевић.

О предностима Слободне зоне и досадашњим искуствима  говорио је Зоран Вучић, помоћника директора Управе за слободне зоне у Министарству финансија. Он је између осталог рекао да је Влада Републике Србије 12. априла донела решење о установљавању подручја Слободне зоне Смедерево. Иначе, од доношења новог закона о слободним зонама, 2006. године до данас, укупан промет роба и услуга, са 400 милиона евра порастао је на милијарду и двеста а број радника је удесетостручен ( од 800 до 8 000 запослених ), нагласио је директор Управе за слободне зоне.
Након пресецања врпце присутни су обишли производни погон
фирме МЕТЕХ .