Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Нушићеви дани у знаку великог јубилеја

Манифестација Нушићеви дани, која се ове године организује 31. пут, од 1. до 17. априла, биће у знаку обележавања 150 година од рођења великог српског комедиографа по којем носи име, саопштено је данас на конференцији за новинаре.

 

Ове године Србија слави 150 година од рођења нашег великог комедиографа Бранислава Нушића и та прослава ће почети у априлу, управо на смедеревским Нушићевим данима. На фестивалском програму који ће трајати од 11. до 16. априла, као прва од шест планираних представа, наћи ће се најновији комад Душана Ковачевића Рођендан господина Нушића.

 

Између 1. и 5. априла биће одржан програм У сусрет Нушићевим данима, од 7. до 10. априла планиран је предфестивалски програм, а такмичарски део Фестиваа трајаће од 11. до 16. априла. Дан касније је програм свечане доделе награда и позоришна представа по избору овогодишњег добитника Нушићеве награде за животно дело, Власте Велисављевића, о чијем 75-годишњем раду је говорио професор Светозар Рапајић.

 

У програмском делу Нушићевих дана биће одиграно шест представа по избору селектора, а фестивалски жири ће једној од њих доделити награду за најбољу представу фестивал. Поред досадашњих фестивалских награда, ове године биће уведена једна нова, награда стручног жирија за најбоље глумачко остварење фестивала и носиће назив Мирослав Буца Мирковић, по дугогодишњем сараднику Фестивала који је прошле године преминуо.

 

Селектор др Драгана  Чолић Биљановски, театролог, на основу најновије продукције, различитих читања Нушићевих дела, као и поставке дела на Нушићевом трагу, направила је селекцију овогодишњих Нушићевих дана, наводећи да је ове године, када се обележава јубилеј 150 година рођења нашег великог писца и универзалног ствараоца Бранислава Ђ. Нушића, фестивал Нушићеви дани, по први пут, за 31. годину постојања, подржан на националном нивоу.

 

У званичној селекцији је шест позоришних остварења. Већ је поменут нови текст Душана Ковачевића Рођендан господина Нушића у режији Небојше Брадића и у извођењу Звездара театра, Београд. По тексту Бранислава Нушића, Госпођу министарку у режији Радослава Миленковића играће Српско народно позориште, сцена „Пера Добриновић", Нови Сад. Према тексту Бранислава Нушића Хајдуке је адаптирао и режирао Даријан Михајловић, игра Омладинско позориште ДАДОВ, Београд. Још једна Госпођа министарка у адаптацији и режији Татјане Мандић Ригона изводи Позориште „ Бошко Буха", Београд. Текст Сташе Копривице Анђели чувари режирао је Вељко Мићуновић, аизводи Београдско драмско позориште. Ту су и Преваранти Виде Црнчевић Басаре и  Петра Јакоњића у режији Виде Црнчевић Басаре и у копродукцији Аве Сербиа и Позоришта „Славија", Београд.

 

У првом програмском циклусу биће представљене позоришне представе забавнијег карактера и посвећене најмлађима, рекао је уметнички директор Фестивала, Сава Ђуричић. Свечано отварање манифестације је 7.априла са традиционалним полагањем венаца на споменик Браниславу Нушићу. У оквиру циклуса Нушићеви лауреати, биће приређено вече са добитницом Нушићеве награде глумцу комичару за 2006.годину, Јелисаветом Секом Саблић.

 

Поводом великог јубилеја, истог дана се организује и фотодокументарна  изложба о Нушићевом животу и делу, аутора др Драгане Чолић Биљановски и Мире Одавић, саветника Музеја позоришне уметности Србије, под називом Нушић и позориште.

 

У предфестивалском програму наступиће аматерска позоришта из Србије.

 

Покровитељ овогодишњег фестивала су Министарство културе и Град Смедерево, а обележавања 150 година од рођења Бранислава Нушића, Српска академија наука и уметности.