Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


ОДРЖАНА ИИ КОНФЕРЕНЦИЈА ЦЕНТАРА И КАНЦЕЛАРИЈА ЗА ДИЈАСПОРУ

Донета Декларација о јачању веза матице и дијаспоре


У Голупцу  је одржана II конференција Центара за дијаспору  регионалних привредних комора и Канцеларија за дијаспору при локалним самоуправама у Србији. Домаћин ове друге по реду конференције била је општина Голубац, а организацију скупа помогли су Министарство вера и дијаспоре и Привредна комора Србије.

Скупу на коме су учествовали  бројни представници Канцеларија и Центара за дијаспору, привредника из дијаспоре и региона, присуствовали су у име Министарства вера и дијаспоре помоћник министра господин Ђорђо Прстојевић,  у име Привредне коморе Србије директор Центра за дијаспору  г-ђа Анка Војводић,  као и председник Матице исељеника Србије господин Радивоје Дабић.

Учеснике скупа најпре је поздравио председник општине Голубац господин Зоран Пајкић, који је у име домаћина пожелео успешан рад Конференције, нагласивши да је данас близу трећине становника ове мале општине у дијаспори.

 Поздрављајући  окупљене представнике Центара и Канцеларија за дијаспору, привреднике из дијаспоре и региона, бројне госте и представнике медија на самом почетку свог обраћања,  помоћник министра Ђорђо Прстојевић  је нагласио важност овог окупљања као и немерљив допринос који су Канцеларије и Центри за дијаспору дале у враћању поверења и чвршћем повезивању матице и дијаспоре.
   „Министарство вера и дијаспоре је у протеклом периоду дало немерљив допринос у јачању веза матице и дијаспоре, а кроз доношење Закона о дијаспори и Србима у региону и институционално ојачало и учврстило те односе који су законским оквиром  добили једну нову димензију. Велику пажњу Министарство вера и дијаспоре поклања управо повезивању наше дијаспоре са матичном државом и у томе значајну улогу имају локалне самоуправе, општине и градови, као и регионални центри. Наша истраживања показују да дијаспора најчешће инвестира у свој завичај. Из тог разлога ми у Сектору за економска питања дијаспоре смо објавили мултимедиски каталог – ДВД „Могућности улагања у општине и градове Србије“, на коме је 68 локалних самоуправа у Србији понудило дијаспори и њиховим пословним партнерима у иностранству 193 конкретна инвестициона пројекта.“

           

 Скупу су се обратили и директор Центра за дијаспору Привредне коморе Србије г-ђа Анка Војводић, која је истакла добру сарадњу са Министарством вера и дијаспоре и сарадњу са локалним и регионалним центрима, као и председник Матице исељеника Србије господине Радивоје Дабић, који је нагласио да су у протекле две године односи матице и дијаспоре подигнути на виши ниво захваљујући пре свега односу Министарства вера и дијаспоре према овом важном питању.

          У радном делу Конференције учесницима скупа обратили су се координатор градске канцеларије за дијаспору из Смедерева господин Драгиша Јовановић,  Златко Буцало из Новог Сада, Слободан Стојановић из Деспотовца и др.
После излагања и дискусије  представници Канцеларија и Центара за дијаспору, као закључак скупа донели су Декларацију која ће бити упућена Скупштини дијаспоре и Среба у региону у виду предлога, а у циљу свеопштег побољшања и јачања веза матице, дијаспоре и Срба у региону.

          Овом скупу своја искуства представили су и привредници из дијаспоре, а посебно интересантне презентације имали су директор „Евротрезора“ господин Драгослав Андрић као и повратник из Италије господин Срђан Ристић, директор српско-италијанске фирме за консталтинг.