Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


ОСНИВАЊЕ СЛОБОДНЕ ЗОНЕ - НОВА РАДНА МЕСТА

 

        За државног секретара Министарства финансија, Миодрага Ђидића, организован је пријем у Кабинету градоначелника. Са уваженим гостом разговарали су градоначелник Предраг Умичевић, заменик градоначелника др Јасна Аврамовић, председник Скупштине Горо Реџић, заменик председника Бранче Стојановић и лидер Коалиције за боље Смедерево Милан Лукић.

       У предузећу МЕТЕЦХ д.о.о. у Смедереву у присуству представника Министарства финансија, града Смедерева и челника фирме домаћина, одржана је презентације Слободне бесцаринске зоне у Смедереву.
Након презентације Слободне зоне МЕТЕЦХ Смедерево и обиласка производног погона одржана је конференција за новинаре.

          Едуард Рутен, директор компаније МЕТЕЦХ, истакао је том приликом : "Веома смо срећни што ћемо радити  у слободној зони  у Смедереву и што ћемо сарађивати са свим људима који су данас присуствовали презентацији и са надлежним министарствима  у заједничком интересу, а то је боља будућност МЕТЕЦХ-а и грађана Смедерева.Разговарали смо о многим темама, пре свега о новим радним местима када почне ова инвестиција. Могу да кажем да ћемо у наредне две године инвестирати више од 4 милиона евра овде у Смедереву и на томе нећемо стати " рекао је на конференцији за новинаре Едуард Рутен, директор компаније МЕТЦХ.

         Државни секретар Министарства финансија, Миодраг Ђидић је истакао да у Србији има пет Слободних зона и да ће до краја године бити отворене још три. Ђидић је нагласио да је недавно овде близу отворена нова слободна зона-Крагујевац а да ће следећа бити Слободна зона Смедерево." То и јесте наш задатак, да доведемо што више страних инвеститора и на тај начин почнемо да решавамо горући проблем Републике Србије и Смедерева а то је велика незапосленост. Слободна зона омогућава лакше пословање за оне који увозе ради извоза, а управо је таква ситуација са фирмом у којој се данас налазимо. Надам се да ће МЕТЕЦХ бити први али не и једини корисници Смедерево. Има још заинтересованих фирми у Смедереву
ња Слободне зоне ошто је за све нас најинтересантније је да ће поред постојећих фирми доћи и нови инвеститори. Према речима директора МЕТЕЦХ-а неке белгијске фирме већ показују интересовање", истакао је Миодраг Ђидић, државни секретар Министарства финансија.
         Градоначелник Смедерева Предраг Умичевић такође је нагласио важност овог пројекта за привлачења нових инвеститора и отварање нових радних места.Обратили смо се Министарству финансија и за врло кратко време добили пуну подршку са идејом да се обиђе простор и провери да ли можемо да направимо један такав корак. Одговор је позитиван, поред компаније МЕТЕЦХ која је овде власник 4,6 ха и упошљава 65 радника, намера је да се увозом ради извоза уз скраћивање процедуре, односно без царине, убудуће убрза производња и на тај начин у наредне две године обезбеди још 100 нових радних места. Оно што је најважније јесте жеља  да МЕТЕЦХ овде доведе своје партнере. Управо могућност да 5 нових белгијских фирми овде почну да раде, је наш допунски мотивисала кроз ту једну шансу да се у нардних пет година овде упосли од две до три хиљаде нових радника, нагласио је градоначелник Смедерева Предраг Умичевић. Као одговорна локална самоуправа са својим стручњацима укључили смо се у данашњи први састанак и презентацију да дамо подршку оваквом једном пројекту, нагласио је Умичевић.
Отварање Слободне бесцаринске зоне у Смедереву било би од изузетног значаја за превазилажење кризе, упшљавање радника и побољшање стандарда грађана, чуло се на конференцији за новинаре одржаној 25. марта у предузећу МЕТЕЦХ Смедерево.
 
Радном делу састанка присуствовали су :
-Едуард Руттен, ЦЕО компаније МЕТЕС,
Wалтер Кнабе, плант манагер МЕТЕЦХ,Војислав Јовановић, -манагер-адвисор МЕТЕЦХ; Александар Јовановић, салес манагер МЕТЕЦХ;
- Миодраг Ђидић, државни секретар Министарства финансија;      мр Влада Гајић, директор Управе за слободне зоне;               др Драган Костић, директор Слободне зоне Пирот, председник Групације слободних зона Србије; Милан Ристић, шеф одсека за контролу,надзор, развој и промоцију слободних зона.
- Предраг Умичевић, градоначелник града
Смедерева, Здравка Ковачевић Васић начелник Одељења за локални економски развој, Драган Крстић начелник Одељења за урбанизам, Слободан Угљеваревић начелник Одељења за имовинско правне односе, Милена Нисев, јавни правобранилац и  Ненад Крчум директор Дирекције за изградњу, урбанизам и грађевинско земљиште