Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Обележавање Светог Трифуна

Празник Светог Трифуна, који се у народу слави као заштитник многих заната, прославили су, по традицији, виноградари у смедеревском крају.

Виноградари на данашњи дан иду у винограде, орезују лозу и вином заливају чокоте, да би тиме повратили винограду малаксалу снагу, после дугог зимског периода, како би почело да буја у пролеће.

Тако је било у свим смедеревским селима, попут Раље, где је традиционално организован програм обележавања овог празника.

Дан посвећен заштитнику винара и виноградара почео је дефилеом од Месне канцеларије до Цркве, у коме су поред фијакера и колачара, били и малишани и омладина у народњим ношњама.

Након обреда резања славског колача у Цркви светог Николе у Раљи, пошло се у обилазак винограда Петра Тодоровића, Рајка Марковића и Слободана Стојановића на орезивање винове лозе.
 
У исто време,  у смедеревском Центру за културу, Фонд за развој пољопривреде је, после дегустације вина и јаких пића и у присуству представника локалне самоуправе, прогласио и наградио најбоље произвођаче вина и ракије, који су претходно донели своје узорке стручној комисији на оцењивање.

Победник у категорији белих вина је Живадин Стојкић, други је био Добрица Милосављевић и трећи Радослав Вујовић. У категорији црвених вина, победник је Микица Тасић, други је Мирослав Милутиновић и трећи Дејан Ђуровић.

„Такмичење је било и у категорији професионалаца, власника винских подрума и имају лиценцу за производњу и стављање у промет вина и ракије. Посебно задовољство представља добар одзив пољопривредних произвођача, који, по квалитету не заостају за професионалним винарима. Било је велико интересовање, о чему говори 40 предатих узорака, а надам се да ће наредне године бити и више пријављених“, каже директор Фонда, Јовица Вујовић.

Најбољи међу винаријама су, у категорији белих вина, подрум “Јеремић”, код црвених вина подрум “Јанко” и код природних ракија, подрум “Дионис”.

Сваке године 14. фебруар, међу православним Србима, слави се као Дан светог Трифуна и то је највећи винарско-виноградарски празник.

Верује се да Св. Трифун штити села и насеља од града и поплава, односно да је чувар винограда и других усева од разних штеточина.