Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Обележен Дан града Смедерева

Полагањем венаца код Карађорђевог дуда, свечаном седницом Скупштине града Смедерева и отварањем  изложбе слика „Језава, река које нема“ аутора Радослава Жике Ранисављевића, обележен је 21. новембар - Дан града Смедерева, као подсећање на Аранђеловдан 1805. године, када је турски заповедник диздар Мухарем Гуша предао кључеве древне тврђаве Вожду Карађорђу.

Венце су у име локалне самоуправе положили председник Скупштине града Смедерева Бранче Стојановић и заменик градоначелника Бојан Теофиловић, представници СУБНОР-а, Удружења ратних добровољаца и поштовалаца 1912-1918. године и Удружења потомака ратника 1912-1918. године.

Након полагања венаца на споменик код Карађорђевог дуда, у Центру за културу је одржана свечана седница Скупштине града Смедерева, на којој су о прошлости и  садашњости говорили председник Скупштине града Смедерева Бранче Стојановић и градоначелница др Јасна Аврамовић.

Данас на Аранђеловдан, крсну славу многих српских породица почео је нови живот нове српске престонице, рекао је поред осталог председник Скупштине града Бранче Стојановић, осврћући се на славну прошлост Смедерева.

„На данашњи свети дан славимо храброст, мудрост и далековидост вожда Карађорђа, устаничких вођа и свих генерација српског народа, које су се рађале и умирале у ропству, а успеле су да сачувају своју веру, свој језик и идеју о својој држави. То најцеловитије говори о државности српског народа, његовој духовној виталности који ће чекати до пролећа 1867. године, да се спусти турска и подигне српска застава на смедеревску кулу, у време просвећеног кнеза Михајла Обреновића. То је поука садашњим генерацијама да је слобода скупа и неопходна за живот човека. Да у свакој тешкој ситуацији морамо да сачувамо присебност, достојанство, да очувамо аутентичне српске вредности којима нас учи наша богата историја“, истакао је Стојановић.

Градоначелница др Јасна Аврамовић подсетила је присутне о постигнутим резултатима у протеклом периоду.

„Претходне године је град оплеменио улице Деспота Гргура и Деспота Ђурђа, Косовке девојке, Миладина Поповића, Плато Гимназије и Трг Карађорђев дуд, путеве у индустријској зони у новом стамбеном насељу – Царина виногради, улицу Сретена Поповића, Чапајеву, Јадранску и Партизанску, улицу Шумадијску, Димитрија Туцовића и Милоша Великог“, рекла је градоначелница и додала да су урађени пројекти водоводне мреже за Скобаљ, Лугавчину, Малу Крсну, Осипаоницу, Сараорце, Излетничку, Божурску, Грочанску улицу, а да су водовод  добили и житељи у улицама Миладина Поповића, Мајора Гавриловића, Доситеја Обрадовића, Ђуре Салаја и другим улицама.

„Формирали смо и тим који ради на смањењу административних процедура као један од корака ка стварању плодног тла за привлачење инвестиција и отварање нових радних места. Анекс на Спортском центру, одмаралиште на Ртњу, смештајни капацитети у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању, уређене амбуланте у Сараорцима и Осипаоници, апотеке у многим сеоским месним заједницама, вртићи у Липама, Раљи, Михајловцу, Добром Долу, реновирани домови културе у Добром Долу, Удовицама само су део онога што је урађено у овој години и један од корака у низу ка остварењу постављеног циља – бољег живота свих Смедереваца“, оценила је градоначелница и том приликом истакла да је Смедерево – град који није могао бити постављен на друго место.

„Ниједно друго место му не одговара осим онога где је сада. Да буде боље, дужни смо онима пре, а још више онима сутра. На време ћемо га предати, јер смо га на време преузели. Из године у годину га унапређујемо, добротом оплемењујемо и лепшим га чинимо. Тиме се меримо и са другима такмичимо. Савремено време које делимо и које је део историје ових простора носи свакодневну одговорност очувања и ненарушавања знакова које читамо из прошлости и јесте делић грандиозне целине чији се делови траже.
Свако нека положи шта може и свако нека усмери колико хоће и само тако се нећемо стидети овог времена које ће други бележити“, поручила је градоначелница Смедерева.

На данашњој церемонији у Центру за културу, за посебан допринос у очувању културног наслеђа, додељене су награде Историјском архиву, Народној библиотеци, Регионалном заводу за заштиту споменика културе и Музеју у Смедереву, након чега је организован културно уметнички програм.

Поводом обележавања Дана града Смедерева, заменик градоначелника Бојан Теофиловић у Историјском архиву отворио је изложбу фотографија „Језава, река које нема“ аутора Радослава Жике Ранисављевића.

Дан града Смедерева обележава се 21. новембра, поводом сећања на тај дан, када је након 346 година ропства, Смедерево ослобођено од Турака. На Аранђеловдан, пре 207 година, диздар Мухарем Гуша предао је по дудом кључеве града вожду Карађорђу.

До ослобођења Београда 1807, пуне две године, Смедерево је било престони град Србије, у којем је боравио Правитељствујушчи совјет са протом Матејом Ненадовићем на челу.