Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Обележен Дан града Смедерева

Свечаном академијом у Центру за културу Смедерево у четвртак је обележен Дан града Смедерева, подсећајући на Аранђеловдан 1805. године, када је турски заповедник диздар Мухарем Гуша предао кључеве древне тврђаве вођи српских устаника, Вожду Карађорђу.

 

„Дан града за Смедерево је константа која захтева веру у достојанство као суштински квалитет човековог живота и очување импулса реда и смисла. Изнова, овај дан чија значења могу оплеменити нашу свакодневицу позива на далековидост и говори да су најчистија слобода и најдубља одговорност истоветне", чуло се на свечаности.

 

Након химне, у извођењу Црквеног хора Слога, документарним филмом представљена су достигнућа Града Смедерева у периоду од прошлог Аранђеловдана. Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић је, поздрављајући госте и честитајући Дан града и домаћинима крсну славу, истакла да је Смедерево данас модеран град, који предњачи у стварању повољних услове за довођење инвеститора и отварање нових радних места.

 

„Оно што је императив ове градске власти и мој, свакако су инвестиције и нова радна места. То смо радили тихо, без много помпе и медијских најава. Велика инвестиција од 1.500 радних места дошла је у Град Смедерево, на задовољство свих нас јер ће то видно побољшати стандард грађана који раде, али и свих оних који ће посреднo имати корист од овог посла. Управо данас се врши примопредаја браунфилд локације и врло брзо очекујемо и реализацију гринфилд инвестиције, већ од јануара и нових 1.000 радних места", нагласила је градоначелница и додала да то није једина нова инвестиција.

 

„Поред Петрола, који ће за 10-15 дана пресећи врпцу на свом постројењу, поред италијанске фирме Фактум ест, која ће у производњи електронских цигарета запослити око 50 људи, ту је и Астерија са озбиљним Писмом о намерама, уз наша настојања да бацимо акценат на пољопривреду. Стигло је Писмо о намерама једне немачке фирме да на 180 хектара подигне стакленике за производњу цвећа и парадајза, са извозом у Немачку и Холандију и упошљавањем 1.500 радника за три године. На прагу реализације је и производња феро-легура, добили смо Писмо о намерама и јуче смо на ту тему разговарали у Министарству привреде", рекла је прва дама Смедерева.

 

Градоначелница је поручила да се ради и на упошљавању постојећих капацитета попут Желвоза, очекује се ускоро договор са компанијом Ћимолаја, а оно што Смедеревце највише занима и боли је Железара.

 

„Оно што могу да кажем на Дан града је да ће се питање Железаре врло брзо решити. Железара ће наставити да ради! Нема говора о затварању фабрике, што је врло битно за нас Смедеревце. На ових 5.000 радних места колико ће најмање бити отворено од 2014. године, са око 5.000 колико већ ради у Железари, чини импозантан број запослених, поред свих других фирми које успешно послују и упошљавају раднике, као што су Метех, Утва, Унитех, Милан Благојевић. То је доказ да Смедерево иде крупним корацима напред, а за следећи Дан града желим да се похвалимо реализацијом свих ових инвестиција, како би сви наши Смедеревци живели боље", поручила је др Јасна Аврамовић.

 

Током свечане академије, председник Скупштине града Смедерева Бранче Стојановић је нашем суграђанину, Индусу који је Смедеревавац неколико деценија, Пиђуш Мукерџију, познатијем као Пинта, уручио пригодан поклон - монографију Бисери Србије, за посебан допринос у промоцији Града.

 

Академији у Центру за културу, поред представника локалне самоуправе, борачких организација, присуствовали су представници Војске Србије, Полицијске управе Смедерево, одборници, директори предузећа и установа и грађани.

 

У културно уметничком програму наступило је Градско културно уметничко друштво Смедерево плесом Бојарка и прва смедеревска група мажореткиња у кореографији Јелене Добрић, припремљене у част Церске битке.

 

Поводом обележавања Дана града Смедерева у Галерији савремене уметности отворена је изложба академика Душана Оташевића, а претходно је у Музеју приређена изложба под називом „Димитрије Давидовић".