Смедерево, град поезије – уручен „Златни кључ“ немачком песнику Марселу Бајеру Свечано уручена донација Владе Јапана ТТПШ „Деспот Ђурађ“ Обележен Дан ослобођења Смедерева у Другом светском рату ... Успешно реализован пројекат „Караван игре“ у Смедереву


Обележен Дан ослобођења Смедерева у Првом светском рату

Опелом, полагањем венаца и пригодним програмом код Споменика погинулим ратницима у Првом светском рату, данас је обележен 30. октобар - Дан ослобођења Смедерева у Првом светском рату.

Поред годишњице ослобођења у Првом светском рату, у центру Смедеревa пред неколико стотина грађана, обележена је и стота годишњица почетка Првог балканског рата и прва велика победа српске војске, чувена Кумановска битка.

После парастоса који су служили свештеници храма светог Ђорђа, венце су положили представници локалне самоуправе, удружења потомака ратника из Смедерева и Ковина, ратних добровољаца и борачких и политичких организација.

„На овом спомен обележју одајемо почаст Смедеревцима који су своје животе уградили у темеље нашег града и данашње слободне Србије“, рекао је поред осталог председник Скупштине града Смедерева, Бранче Стојановић.

Председник Удружења потомака ратника од 1912. до 1918. године Милош Илић, подсетио је на ратна дејства која су претходила ослобађању града у Првом светском рату.

Он је истакао да би Војничко гробље, на којем је сахрањено око 5.000 војника, а које више не постоји, требало обновити „зарад опомене, опоруке и поуке“.

У ослободилачким ратовима од 1912. до 1918. Смедерево и околина поднели су велике жртве. На бојиштима при преласку Албаније и у многим логорима погинуло је или нестало између 2.600 и 3.000 ратника и тај број није коначан. Сматра се да је број жртава до 1920. године знатно већи.