Висока делегација ХБИС Гроуп у посети Смедереву ... ... Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше


Обележен Дан победе над фашизмом

Полагањем венаца и свечаном седницом Градске организације СУБНОР-а, данас је у Смедереву обележен Дан победе над фашизмом у Другом светском рату.

 

Венце су код споменика у Парку три хероја положиле делегације Града Смедерева, Полицијске управе у Смедереву, Градског одбора СПС-а, Удружења бораца НОР-а, Удружења ратних и мирнодопских војних инвалида, Удружења резервних војних старешина, Удружења ратних добровољаца 1912-1918. и Српско-руског братства.

 

Потом је у Концертној сали Центра за културу у Смедереву, одржана свечаност поводом

9. маја - Дана победе над фашизмом у Другом светском рату. Након химне, минутом ћутања одата је дужна пошта свим погинулим и преминулим борцима Народноослободилачког рата.

 

Председник Скупштине града Смедерева Бранче Стојановић подсетио је на страдања српског и других народа Југославије у Другом светском рату и додао да се данас обележава Дан победе над фашизмом, али и Дан Европе.

 

„Југославија је дала током Другог светског рата 1.700.000 жртава, што је чинило око 15% од укупног броја становника, а ако се у обзир узме само радно способно становништво, тај проценат је знатно већи. Сасвим је сигурно да том ужасном броју три четвртине припада Србима. Наш град је био потпуно разорен са преко 3.000 жртава, пре свега у петојунској експлозији, у два немачка и три савезничка бомбардовања. Овако велики број страдалих Срба указује на велики отпор који је наш народ пружао окупатору и његову жељу за слободом", нагласио је Стојановић и додао да се данас обележава и Дан Европе.

 

„Наша земља је у процесима преговора око уласка у Европску унију. После вишегодишњих и најновијих дешавања, разбијања Југославије, међуетничких ратова, економских санкција према СР Југославији, НАТО агресије, дуге и исцрпљујуће економске кризе, долази време опоравка и доба нових перспектива и бољег живота за овај град и за ову земљу. Морамо да превазиђемо своје свађе и све снаге ујединимо", истакао је Стојановић честитајући присутнима Дан победе над фашизмом.

 

Скупу се обратила и председница Градског одбора СУБНОР-а  Радмила Лукић.

 

 "Сви слободољубиви народи Европе и света данас обележавају 9. мај - 68. годишњицу победе над фашизмом у Другом светском рату. Чине то храбро, поносно и достојанствено, одајући заслужено признање својим прецима који су у првој половини 20. века извојевали највећу победу над мрачним силама фашистичких освајача и тиме демократији и цивилизацији омогућили даљи пут ка прогресу и миру међу народима", рекла је Лукић и подсетила на ратна дешавања, жртве и материјална разарања, додајући да се данас са поносом и поштовањем сећамо и наших предака из претходних буна и ратова.

 

Она је честитајући овај велики историјски датум - Дан победе над фашизмом пожелела да се таква страдања никада више не понове.

 

У програму обележавања 68 година од победе над фашизмом учествовали су ученици Етно одсека Музичке школе "Коста Манојловић" и  чланови Градског културно-уметничког друштва Смедерево.