Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Обележен Национални дан борбе против рака дојке

Организација особа са ампутираним екстремитетима у Смедереву обележила је у среду Национални дан борбе против рака дојке, 20.март, а присутне је поздравила градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић.

 

„Пре свега, да вам пожелим добро здравље, јер здравље је најважније у животу. Добро је да се окупљамо и да пружимо подршку онима које је задесила несрећа, јер је највећа несрећа када човек изгуби здравље", рекла је градоначелница.

 

Она је изразила захвалност Влади и надлежном министарству за покретање овакве акције, која исказује бригу о здрављу „јер само здрав човек може да има 1.000 жеља, а болестан човек има једну жељу - да је здрав!"

 

„Живимо у тешком времену, препуном стреса, који је „окидач" за многе малигне болести. Мало ценимо наше здравље, док га не изгубимо. Дајте да једни другима шаљемо позитивну енергију, која ће нам олакшати и овако тежак живот. Са позиције градоначелника ћу се и даље трудити да сви захтеви у овој области буду приоритетно решени и да ми као локална заједница помогнемо макар у делу решавања ваших проблема", нагласила је градоначелница.

 

Др Јасна Аврамовић је истакла важност редовних контрола и поновила да карцином дојке, када се открије на време, може да буде излечив.

 

Присутне је, испред Друштва Србије за борбу против рака, смедеревске подружнице, поздравила и др Јелисавета Стефановић, онколог и говорила о едукацији и превенцији малигних болести.

 

„Малигне болести су у замаху у целом свету, не само код нас. У свету је 30 милиона оболелих од малигних болести, сваке године се открије 11 милиона новооболелих, а умре 7 милиона. Статистичке су процене да ће до 2020.године умирати по 10 милиона људи од малигних болести", упозорила је Стефановић.

 

Према подацима које је докторка саопштила, у Србији има 150-160 хиљада оболелих од малигних болести, сваке године је 30.000 новооболелих пацијената, а умре око 20.000, што је забрињавајући податак.

 

„То је последица недовољне едукације, незнања шта треба урадити и како помоћи себи. Зато и организујемо предавања да бисмо упутили грађане како да помогну сами себи и да се пацијент упути како да открије здравствене проблеме које може да има а тога није свестан. У 80 посто случајева, рак дојке откривају сами пацијенти. Циљ превенције јесте да едукацијом и прегледима здравог становништва откријемо где се крије болест", истакла је Стефановић.

 

Она је додала да се већ ради скрининг грлића материце и у Европи смо носиоци неславне титуле по броју новооболелих - 27 на 100.000 становника, док је у западноевропским земљама тај број далеко мањи, до 5 новооболелих, што је показатељ нашег нивоа здравствене културе, лоших здравствених навика, небриге о себи и стресовима. Од ове године се ради и скрининг за рак дојке, што подразумева преглед ризичних група жена, преко 50 година старости због хормонског дизбаланса и менопаузе, када долази до промена на дојкама.

 

Председник Организације особа са ампутираним екстремитетима у Смедереву Јован Јовановић рекао је да се данас промовише Национални дан борбе против рака дојке, али и рад ове организације.

 

„На подручју Смедерева, Смедеревске Паланке и Велике Плане има 642 особе са ампутираном дојком и присутна је велика смртност. Међутим, све особе које су се на време јавиле, успешно су излечене. Организација већ три године организује прегледе, едукацију за ученике средњих школа, а свака жена је добила бесплатну спољну протезу за груди од специјалних материјала, као и корективни грудњак", рекао је Јовановић.

 

Организација је у протеклом периоду поделила 184 протезе и грудњака, а лечење и сав остали материјал је бесплатан, као што су кесе, дискови код оболелих од карцинома дебелог црева, а тренутно су на располагању одређене количине. Према Јовановићевим речима, исто важи и за дијализиране особе.

 

Такође је успостављена директна веза са председником Друштва Србије за борбу против рака, професором др Слободаном Чикарићем и свака особа из Смедерева може да обави консултације и затражи савет. У оквиру ове организације постоји Одбор, чији су чланови особе са ампутираном дојком и друге особе са сличним здравственим проблемом, попут карцинома дебелог црева, простате или плућа.

 

У Србији је у среду први пут обележен Национални дан борбе против рака дојке, 20. март.

Тај дан је установљен ове године, са циљем подизања свести јавности о значају превенције рака дојке, од којег годишње у Србији оболи 4.000 жена, а 1.600 умре.