Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Обележен дан града Смедерева

 

Полагањем венаца код Карађорђевог дуда почео програм обележавања 21. новембра, Дана града.

 

      Полагањем венаца на спомен обележје код Карађорђевог дуда, почео је програм обележавања 21. новембра Дана града. Венце су положоили представници Војске Србије, делегација града, градоначелник Предраг Умичевић, заменик градоначелника др Јасна Аврамовић и председник Скупштине града Бранче Стојановић, као и представници Удружења ратних војних инвалида и Удржење потомака и поштовалаца ратника 1912-1918. године.

 

      Програм је настављен откривањем споменика Доситеју Обрадовићу, који је Смедерево описао реченицом коју с поносом изговарају све генерације наших суграђана "Како ми се читав живот чинио малим док смедеревски не видех предео" Споменик је ауторски рад академика Николе Коке Јанковића. Изливен је у бронзи, висок је нешто више од три метра и поклоне је Ротари клуба. Споменик је открио Михајло Илић син покојног Бојана Илића, члана Ротари клуба и некадашњи председник Општине Смедерево.

 

У Галерији савремене уметности потом је отворена изложба академика Николе Коке Јанковића. Свечану седницу Скупштине града, након химне, отворио је председник Скупштине Бранче Стојановић. Одборници Скупштине и гости свечаности имали су прилику да виде получасовни филм о активностима града реализованим у претходних годину дана, између две седнице, како на пољу привреде, тако и у области социјалне заштите, здравства, образовања, културе и спорта.

 

У свом обраћању на свечаној седници Скупштине града, градоначелник Смедерева потенцирао је да је град у протеклом периоду наставио да води социјално одговорну политику.

 

У програму Дана града учествовали су Сашка Јанковић, певачка група Ђурђевке и СД дуо, ученици Музичке школе.

 

Дан града се обележава као успомена на Аранђеловдан 1805. године када је Смедерево после 346 година ослобођено од  Турака. Вожду Карађорђу  код дуда су предати кључеви града чиме је последња средњевековна престоница Србије постала слободна.