Електронска пријава за упис деце у Предшколску установу преко портала Е-управа Зимска бајка у нашем граду Проглашење најбољих спортиста Смедерева за 2019. годину Светосавска академија Срећни новогодишњи и божићни празници


Обележена слава града Смедерева

На други дан Ускрса обележена је слава града Смедерева - Васкрсни понедељак, а свету архијерејску литургију служио је владика браничевски Игнатије.

 

Литија је кренула око 8,30 часова од Храма светог Георгија, централним градским улицама и утврђеном маршрутом, поштујући Први и Други запис: Храм св.Георгија, поред Гимназије, Карађорђев дуд, Радосава Мирковића, угао са Кнез  Михаиловом, Кнез Михаиловом улицом, до Храма св. Георгија.

 

После резања славског колача, владика браничевски Игнатије служио је свету архијерејску литургију у Храму светог Георгија, а празничну атмосферу песмом је употпунио Хор Саборног храма "Слога".

 

Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић верницима је честитала Ускрс, највећи хришћански празник и славу града Смедерева.

 

„Свим Смедеревцима честитам градску славу, са жељом да буду здрави, срећни и весели. Да добро победи зло, да разум победи мржњу. Да се много година дружимо и радимо у интересу нашег града, наших породица и нас самих", рекла је градоначелница.

 

Заменик градоначелника Бојан Теофиловић придружио се честиткама поводом славе града Смедерева.

 

„Наша жива вера захтева од нас да будемо продуховљени, очишћени од свакојаких греха, телесних и духовних. У овом тренутку морамо сви да се саберемо око основних националних интереса", нагласио је Теофиловић.

 

Председник Скупштине града Бранче Стојановић, који је заједно са градоначелницом, грађанима делио ускршња јаја и жито, нарочито je изразио задовољство присуством његовог преосвештенства владике Игнатија.

 

„Помолили смо се за спасење свих наших суграђана и користим прилику да свим Смедеревкама и Смедеревцима честитам Васкршње празнике, али и Ђурђевдан. Да у миру, здрављу и весељу дочекамо следећу славу", поручио је Стојановић.

 

Поред више стотина верника, градског руководства и свештенства, обележавању Градске славе присуствовали су чланови Градског већа, одборници и представници културног и јавног живота Смедерева.

 

Након литургије, за све присутне организован је коктел у некадашњем ресторану Гранд.

 

Смедеревска литија одржавала се и у време деспота Ђурђа Бранковића, а од 2002. године, према скупштинској одлуци, другог дана Ускрса обележава се и слава града Смедерева.