Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Обележено 200 година од изласка првог броја „Новина сербских“

Делегација ветерана Удружења новинара Србије (УНС) положила је у уторак венац на споменик Димитрију Давидовићу на Старом гробљу у Смедереву, поводом обележавања 200 година од изласка првог броја „Новина сербских" које је Давидовић једно време уређивао.

 

Госте су срдачно дочекали заменик градоначелника Бојан Теофиловић и заменик председника Скупштине града Богољуб Спасојевић, који су се захвалили ветеранима УНС-а што нису заборавили важан јубилеј у културној историји Србије.

 

„Поздрављам вас у име Града Смедерева и у име градоначелнице Смедерева од срца. Оно што ми имамо на овом потесу је велико историјско богатство. То је црква Успења пресвете Богородице и споменик родоначелника српског новинарства Димитрија Давидовића", рекао је заменик градоначелника.

 

Теофиловић је истакао да садашњост и будућност немају смисла ако не знамо своје корене, ако не знамо ко је Доситеј Обрадовић, ако не знамо ко је Димитрије Давидовић.

 

"Желим вам да са овог путовања понесете смедеревско гостопримство, мног здравља и среће и добродошли у наш град!", поручио је Теофиловић.

 

Гостима се обратио и заменик председника Скупштине града Богољуб Спасојевић.

 

"Користим прилику да вам се захвалим што нисте заборавили оца српског новинарства који је најзаслужнији за појављивање „Новина сербских", пре тачно 200 година. Он је био наш просветитељ и практично, амбасадор наше културе. Он је био Србин, то пише и на надгробној плочи и тиме се поносимо", нагласио је Спасојевић.

 

Спасојевић је додао да је дело Димитрија Давидовића непроцењиве вредности и да треба да негујемо традицију и преносимо је на млађе генерације.

 

"Град Смедерево је покушао да се одужи делу Димитрија Давидовића и поред школе која носи његово име и гроба на Старом гробљу, једна улица у центру града носи његово име, а испред Центра за културу налази се биста Димитрија Давидовића, поред бисте Бранислава Нушића", подсетио је Спасојевић и позвао ветеране УНС-а у госте поводом Смедеревске јесени.

 

О Димитрију Давидовићу и историјским околностима у којима се појавио први број „Новина сербских" говорио је др Предраг Пејчић.

 

Први број "Новина сербских" у Бечу изашао је 13. августа 1813. године. Покретачи и уредници ових новина били су Димитрије Давидовић и Димитрије Фрушић, српски студенти медицине у Бечу.

 

Ветерани Удружења новинара Србије су, након заједничког фотографисања поред вечног почивалишта Димитрија Давидовића, обишли летњиковац династије Обреновић на Плавинцу, Музеј и Смедеревску тврђаву.