Висока делегација ХБИС Гроуп у посети Смедереву ... ... Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше


Одбранио титулу и поставио нови светски рекорд

Светски и европски шампион у banch press-у, српски спортиста Раде Савић (28), одбранио је титулу и поставио нови рекорд, подигавши 275 килограма на Светском првенству у Бардејову, у Словачкој.

Савић је поправио свој лични рекорд у овом изузетно напорном спорту за 5 килограма, који је био и светски, у категорији banch press преко 140 килограма без опреме и поставио нови званични рекорд на планети, са 275 килограма. Други је Литванац Мурникес са 270, а трећи Шпанац Гонзалес са подигнутих 240 килограма.

Раде Савић је двоструки светски рекордер и двоструки европски шампион у banch press-у, једној од дисциплина powerlifting-a. Обарањем два светска рекорда у мају у Словенији, проглашен је апсолутним победником последњег Европског првенства.

Класично дизање тегова је олимпијски спорт, док powerlifting то још увек није, навео је Савић и изразио очекивање да ће то ускоро постати, како би своју сјајну каријеру крунисао олимпијском медаљом.

Радетови спортски почеци везују се за атлетику. Овај спорт је тренирао од своје девете до шеснаесте године, и то врло успешно, освојивши више од 30 признања. Опробао се и као десно крило у млађим селекцијама ФК Таково, али је, ипак, одлучио да своју спортску каријеру гради у powerlifting-у, спорту снаге. Изабрао је дисциплину banch press..

Као дечак од 16 година отишао је у теретану, легао на banch клупу и подигао терет од 145 кг, изненадивши све присутне. За тренере и целокупно Радетово окружење је то било несхватљиво и до тада незабележено. У својој 17. години је већ постао првак Србије у бенч прес-у подигавши, на такмичењу у Вршцу, терет од 230 кг и оборивши државни јуниорски рекорд.

До данас је апсолутни државни првак и рекордер био седам пута. Освојио је више од 50 медаља и пехара. На последњем сениорском првенству Србије у powerlifting-у, у Књажевцу, подигао је 340 кг и тиме поставио нови државни сениорски рекорд, оставивши иза себе другопласираног који је подигао 250, као и трећепласираног са подигнутим теретом од 200 кг.

У новембру 2011. године Раде Савић је на Светском првенству ГПЦ Федерације освојио две златне медаље и званично постао најјачи човек на планети. Двоструко најјачи. У Rаw banch press-у, у категорији преко 140 кг, постао је светски рекордер и апсолутни победник.

Након ове титуле и светског рекорда у дисциплини banch press без опреме, Раде тријумфује и постаје светски шампион и апсолутни победник и у дисциплини banch press са опремом до 140 кг. У овој дисциплини је, такође, подигао тежину од 340 кг. Другопласирани је подигао 15 кг мање, а трећепласирани се задржао на тежини од 310 кг.

Са својих 190 цм и 140 кг, на тренинзима, без икаквих проблема, подиже терет од 360 кг. Раде је и ове године доказао доминацију у својој категорији и освојио златну медаљу на европском првенству, оборивши сопствени светски рекорд подигавши чак 370кг.

Српски репрезентативац из Смедерева наступио је првог дана на Светском првенству, које је почело у понедељак и трајаће до 22. септембра у Бардејову, у Словачкој, на којем учествују 523 такмичара из 25 земаља.

Савић је рођен у Горњем Милановцу, али је већ три године Смедеревац. Изражава захвалност свима који су помогли да оствари најновији резултат - Граду Смедереву, НИС-у, ДУ Интегралу, фирма Сенатор из Македоније, а највише својој девојци Јелени.