Висока делегација ХБИС Гроуп у посети Смедереву ... ... Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше


Одјављена епидемија у Смедереву

Руководство Града Смедерева данас се обратило јавности поводом одјаве епидемије, која је пријављена током 126. Смедеревске јесени.

 

Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић новинарима је пренела информацију Завода за јавно здравље у Пожаревцу, у вези са одјавом епидемије која је пријављена током 126. Смедеревске јесени и подсетила на наслове у медијима, половином септембра: „Тровачница у Смедереву", „Масовно тровање храном", „Пљескавицама се отровало 200 људи међу којима и две труднице", „Потровали децу", „Масовно тровање брзом храном у Смедереву", „Плашила сам се да ће ми син умрети од тровања", „Градоначелница крије епидемију".

 

Завод за јавно здравље Пожаревац одјавио је у уторак епидемију дијареје и желудачно-цревних запаљења вероватно заразног порекла - АО9 по МКБ-у X, на територији Града Смедерева и, поред осталог, констатовао да њихова „стручна служба не располаже подацима који би говорили у прилог евентуалној повезаности оболелих са манифестацијом „Смедеревска јесен".

 

„Дефинитивно смо добили одговор најрелевантније установе да оно што се тих дана дешавало у Смедереву, а по мени ништа сигнификантно да би могли да повежемо са Смедеревском јесени, није епидемија тровања храном. То смо све време и говорили, а на основу информација које смо добијали од надлежних, пре свега, од Завода за јавно здравље Пожаревац, Републичке ветеринарске и санитарне инспекције за Подунавски округ и Дома дравља. У одређеном броју столица регистрован је Рота вирус, па се највероватније може тумачити да је епидемија изазвана вирусом", изјавила је градоначелница.

 

Она је казала да је информисана да се током јуна, јула и августа јављао и већи број оболелих, различитих дијагноза и са већим бројем бактеријских тровања храном, као што је у јулу изоловано 12 спорадичних зараза салмонелом, за разлику од септембра када није било бактеријских тровања храном.

 

„Једна уобичајена појава за то доба године, почетак школске године и прелазак из лета у јесен, све је изманипулисано и од неких људи извршен покушај омаловажавања и ометања Смедеревске јесени. Као руководство Града имали смо обавезу да се обратимо јавности и ставимо тачку на причу која је нанела штету Граду Смедереву и традиционалној манифестацији Смедеревска јесен. Дубоко исказујем жаљење због свега што се десило, што је неко својим исхитреним изјавама нанео штету Граду. Епилог ове приче имаће судски завршетак, јер ће Град Смедерево поднети пријаве против свих који су нарушили кредибилитет манифестације. Тражићемо да надлежне институције дају завршну реч", рекла је др Јасна Аврамовић.

 

Градоначелница је додала да је много наших земљака из суседних и земаља Европе, тих дана, звало и инетересовало се шта се то дешава у Смедереву и оценила да је, захваљујући пласираним информацијама, број посетилаца манифестације сигурно мањи око 30 одсто у односу на очекивано.

 

Председник Организационог одбора 126. Смедеревске јесени, Бранче Стојановић је најавио да ће, након комплетне анализе овогодишње манифестације, бити одржана конференција за новинаре. Он се сагласио да су врло тешке квалификације изнете у медијима, писало се о стварима које су потпуно нетачне, уместо да се говори о самој манифестацији.

 

„Ко је одговоран за то, утврдиће органи, али треба рећи да је нанета штета манифестацији која је најстарија у Србији, за коју смо уложили велики труд и напор. Осетили смо потребу да се на овај начин огласимо, како се не би заборавило, а не би смело да се заборави због неких будућих догађаја. Врло је опасно да се неко игра на такав начин и саопштава ствари без јасних налаза и ставова институција које су за то задужене. Свакоме нека је на част који су овако писали и преносили такве информације, али и онима који су одговорни за здравље у овом граду, са оценама које су врло паушално дате", поручио је Стојановић.

 

Члан Градског већа задужен за ресор здравства, др Ивица Јевтић, поновио је да је сваки податак, изнет у јавности од стране званичника Града, био проверен у Заводу за јавно здравље и у Хигијенско епидемиолошкој служби.

 

„Сада се показало тачним све оно што смо говорили. Имам утисак да неки злуради људи једва чекају да таквим догађајима придају велику пажњу, да у предивној манифестацији као што је Смедеревска јесен, гледају да пронађу само негативно и чини ми се да уживају да пишу о томе. Све што се писало је претерано и, благо речено, није у реду. У исто време и у неким београдским домовима здравља је било доста случајева цревних инфекција, па је могуће да је нека вирусна инфекција била присутна у скоро целој Србији. Све ово што се десило, нема везе са нашом манифестацијом и храном која се служила, све је било бактериолошки исправно", нагласио је Јевтић.

 

Да ли је у питању жеља медија за сензационализмом или је реч о догађајима са политичком позадином, градоначелница није желела да коментарише, али је указала да су лавину медијских наслова покренуле неодговорне и непромишљене изјаве надлежних у

Општој болници и Дечијем одељењу у Смедереву, који су давали паушалне изјаве, без претходних лабораторијских анализа и резултата и изразила наду да ће сви медији пренети извештај Завода за јавно здравље у Пожаревцу, са акцентом на део да „стручна служба не располаже подацима који би говорили у прилог евентуалној повезаности оболелих са манифестацијом Смедеревска јесен."

 

Стручна служба Завода за јавно здравље у Пожаревцу пријавила је епидемију „дијареје и желудачно-цревних запаљења вероватно заразног порекла - АО9" 13.09.2013.године на територији Града Смедерева. Регистровано је 20 пријава оболелих поменуте Дг, највише оболелих регистровано је 9. и 10. септембра, укупно 16, тада није било хоспитализованих особа. Оболеле особе су различитог узраста које се не могу груписати ни по месту боравка ни месту конзумирања и врсти намирница које су користили за исхрану са територије Града Смедерева и околних насеља, наводи се поред осталог у саопштењу Завода.