Висока делегација ХБИС Гроуп у посети Смедереву ... ... Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше


Одобрен пројекат „Фестивал једрења у Србији“

Министарство омладине и спорта Републике Србије одобрило је пројекат „Фестивал једрења у Србији", којим је Једриличарски клуб Смедерево учествовао на Конкурсу у 2013. години за посебне програме у области спорта усмерене ка реализацији циљева утврђених Стратегијом развоја спорта у Републици Србији који се финансирају из буџета Републике Србије.

 

Тим поводом, данас је у Градској управи Смедерево одржана конференција за новинаре, на којој је помоћник градоначелника, Саша Момић, изразио задовољство што Министарство за омладину и спорт наставља да препознаје опредељеност Смедерева на омасовљењу и приближавању спорта деци, без обзира на њихов социјални статус.

 

„Ово је још један доказ да Град ради добре ствари у области спорта и да велику пажњу поклањамо и врхунским спортистима, али и најмлађима. Настојимо да омогућимо што већем броју деце разноврсне спортске активности, по могућству бесплатно, управо кроз овакве пројекте. Радује ме што је одобрен програм Једриличарског клуба Смедерево од стране Министарства омладине и спорта и локална самоуправа ће помоћи његову реализацију", поручио је Момић.

 

Помоћник градоначелника је нагласио да је „Фестивал једрења у Србији" - промоција и подстицање бављења једрењем деце (узраст 7+), једини предлог пројекта којим се неки смедеревски спортски клуб пријавио на Конкурсу Министарства омладине и спорта у 2013. Години и додао да је сагласан са пројектима које је Смедерево у претходном периоду покренуло, у атлетици, фудбалу, а нарочито кроз програм „Спорт у школе".

 

Конференцији за новинаре присуствовао је и новоизабрани председник Савеза спортова Смедерево, Милош Милосављевић, који је поздравио овакву врсту иницијативе и ентузијазма у спорту и подсетио да је Једриличарски клуб Смедерево један од нових чланова велике породице Савеза спортова у нашем граду, која броји више од стотину клубова.

 

Циљ пројекта „Фестивал једрења у Србији"  је омасовљење и промоција једрења код деце узраста од 7 до 15 година и пропагирање здравог начина живота код најмлађих категорија, који заједно са вршњацима из других „малих" клубова обављају обуку једрења и стичу друге вештине.

 

Сврха програма је омогућавање деци из мањих средина, као и деци из маргинализованих група, у оквиру њихових могућности, да сваког викенда у периоду од јуна до новембра 2013, заједно и потпуно бесплатно обављају обуку једрења у Центру Једриличарског савеза Србије у Голупцу.

 

Такође, предвиђено је да деца савладају и друге вештине које би им програм омогућио - активан и здрав спортски живот у природном окружењу, прилагођен њиховом узрасту (трчање, пливање, правилно веслање у чамцу, кајаку или кануу и др).

 

Партнери у пројекту су, поред носиоца програма (ЈК Смедерево), ЈК Голубац и ЈК Панонија из Беле Цркве, а добродошла су и деца из околних места, без обзира да ли су организована у клубовима или долазе самостално.

 

На основу Решења о одобрењу програма и расподели средстава Министарства омладине и спорта Републике Србије од 14. маја 2013.године, које је потписао помоћник министра Драган Атанасов, Једриличарском клубу Смедерево одобрена су средства у износу од 500.000,00 динара.

 

Подсећамо да је у Голупцу минулог викенда одржан Куп Земуна у једрењу, једна од укупно пет регата у оквиру Државног првенства, на којем је учествовало више од 100 такмичара у шест класа.

 

Смедеревски једриличари остварили су релативно добре резултате, имајући у виду да су се неки од њих појавили први пут на регатном пољу и узели учешће на једном од најважнијих такмичења у држави.

 

Најуспешнији Смедеревац био је десетогодишњи Милутин Илић из Металца, који је стигао до 23. позиције, Марија Милићевић, такође из Металца, освојила је 27. место, а 35. је била Милица Миловић.

 

Пријатно су изненадиле такмичарке Једриличарског клуба Смедерево, сестре Петковић, које су у својој првој регати оствариле добре пласмане - Дуња је освојила 30. место, Ада Вера 43. место и иза себе оставиле старије и искусније такмичаре.

 

Њих две, као и такмичари Једриличарског клуба Панонија из Беле Цркве и Једриличарског клуба Голубац, део су програма Фестивал једрења у Србији, чију је реализацију, обезбеђивањем неопходних средстава за њихово финансирање, подржала Влада Републике Србије -  Министарство омладине и спорта.

 

Следећи сусрет једриличара је већ наредног викенда на белоцркванском језеру.