Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Одржан 12. Фест млек

У Михајловцу код Смедерева у петак је одржан 12. Међународни фестивал млека и млечних производа под називом “Фест млек”.

Градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић, отварајући изложбу, изразила је задовољство што је гост ове традиционалне манифестације.

„Желим да вам кажем, а јавно изговорена реч је обавезујућа, да ће у следећој години Град Смедерево издвојити пет одсто буџета за развој пољопривреде, а новац ће кроз субвенције бити усмерен вама. Сточарство, као грана пољопривреде, има своју узлазну путању, прошле године је на изложби било 50, а сада 73 грла. Желим вам да следеће године буде још више грла, да буде више награда и да изложба буде масовнија“, рекла је градоначелница отварајући такмичарски део изложбе.

Председник Скупштине града Смедерева, Бранче Стојановић, оценио је да без сточарства нема пољопривреде.

„Ви сте велики ентузијасти, јер је сточарска производња данас нерентабилна. Град Смедерево слови и жели да буде пољопривредни крај, као што су му бог и природа дали, а Михајловац је једно од ретких села које има врло развијену сточарску производњу. Хвала вам на настојању да кроз овакве изложбе популаришемо сточарство, које је развојна шанса Србије“, истакао је Стојановић.

Члан Градског већа за ресор пољопривреде, Марија Живић, подсетила је на позитивне мере Владе Србије у области нпољопривреде.

„Премија за млеко повећана је са 5 на 7 динара и 25.000 по грлу, што је добро за сточаре“, рекла је Живић.

Директор Фонда за развој пољопривреде, Јовица Вујовић, рекао је да је циљ ове изложбе, друге по реду, омасовљење сточарског фонда и да је свако грло на овој изложби осигурано.

Ове године организована је по други пут изложба крава сименталске расе у три категорије, на којој су 24 излагача представила 73 грла. Фонд за развој пољопривреде града Смедерева помогао је изложбу са 3.000 динара по изложеном грлу.
 
Председник стручног жирија, др Влада Пантелић из Института за сточарство Земун, прогласио је победнике у три категорије - кравe, првотелкe и јуницe, а власници шампионских грла су Милосав Радичевић, Предраг Живковић и Владан Бошковић, сви из Михајловца.

Након изложбе крава сименталске расе, отворен је 12. Фестивал млека и млечних производа Фест млек, који окупља велики број произвођача и прерађивача млека, који се баве откупом и продајом млечних производа.

Заменик градоначелника Смедерева, Бојан Теофиловић, нагласио је да је Фестивал у потпуности успео.

„Вредни сточари су у великом броју извели своја грла и то је најсветлија тачка ове манифестације. Такође издвајам изложбе актива жена из већине смедеревских села и присутних млекара. Надам се да ће манифестација испунити свој циљ, а ово што смо данас видели је изузетно и приличи Михајловцу“, додао је Теофиловић.

Председница Актива жена у Михајловцу, Снежана Кузмановић, рекла је да је на изложби, са гибаницама и другим производима са сиром, прављениm на традиционалан начин, учествовало више од 50 жена из 12 удружења жена.

Секретар Удружења сточара “Капија Шумадије” из овог села, које је организатор манифестације, Радисав Лукић, задовољан је бројем излагача и квалитетом производа на овогодишњој смотри.

“Импозантан број учесника, квалитетних производа, али и гостију из целе Србије. Као организатор сам задовољан овогодишњом смотром и поносан на своје Михајловчане као домаћине, али и на све посетиоце који ову традиционалну манифестацију чине значајном”, рекао је Лукић који је и директор Фестивала.

Стручна комисија је оценила производе, а председник, професор Михаило Остојић са Пољопривредног факултета у Земуну прогласио је победнике за млечне производе.

Награђени су и индивидуални произвођачи сира, међу којима је победница Милена Крстић. Комисија је изабрала и “најукуснију српску гибаницу” коју је направила Мирјана Радивојевић из Осипаонице.

Најбољим произвођачима млека и млечних производа уручена су признања и награде за очување ове смотре. Поред дипломе, сви награђени добили су и пехаре.

Михајловац је насеље у близини Смедерева и највећи је произвођач млека у Србији. Према речима организатора смотре, број крава музара у овом селу је преполовљен, а тренутно их је око 1.200.