... Смедерево добија јединствен стадион у региону Обавештење у вези уписа у вртић електронским путем 24. март Дан сећања на жртве НАТО агресије ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА НОВОМ ПОРТАЛУ


Одржан парастос смедеревским добротворима

У знак сећања на добротворе Смедерева, који су свој иметак завештали за добробит града,  настављена је традиција одржавања парастоса овдашњим добротворима.

 

Данашњем помену у храму светог великомученика Георгија присуствовали су заменик градоначелника Бојан Теофиловић, председник Скупштине града Бранче Стојановић и његов заменик Богољуб Спасојевић, директори смедеревских образовних и установа у култури.

 

Одлуком Општине смедеревске, која је потврђена Указом  Њ.В. краља Александра Карађорђевића, за добротворе су проглашени наши суграђани прота Милутин Н. Банић, Дина Манчић, Љубица Манчић, Стеван Кузмановић - Кршљанин, Петар Спасојевић, Стевана Ђорђевић - Бижо, Јова Рашић, Гаја Чупић и др Милутин Никетић.

 

До краја Другог светског рата средства су наменски трошена, а председник општине је давао парастос сваког 15. маја.  Доследно се старало о њиховој жељи о управљању фондовима, одржавани су њихови гробови о трошку општине и улице су назване њиховим именима, записано је у књизи „Тестаменти" коју је 2007. године објавио Историјски архив у Смедереву, да би сећање на смедеревске добротворе било отргнуто од заборава.

 

Пре неколико година, настављена је традиција одржавања помена смедеревским добротворима.