Електронска пријава за упис деце у Предшколску установу преко портала Е-управа Зимска бајка у нашем граду Проглашење најбољих спортиста Смедерева за 2019. годину Светосавска академија Срећни новогодишњи и божићни празници


Одржана 12. Косидба на Плавинцу


Традиционална манифестација “Косидба на Плавинцу” одржана је у недељу  у Горанском гају на Плавинцу
Ова манифестација  још једном је потврдила да је уз “Косидбу на Рајцу” највећа и најзначајнија те врсте у Србији.
Уз присуство више хиљада посетилаца, на косидби се такмичило више од рекордних 160 косача из Србије, Црне Горе и Републике Српске
Победник у мушкој конкуренцији је Блажо Котлаја из Пљеваља (Црна Гора), други је Бранко Миљуш (Враново, Србија), прошлогодишњи победник и трећи Миле Томашевић из Смедерева. У женској конкуренцији најбоља је Живана Ралић.
На четвртом километру од центра Смедерева на путу за Београд, уз обале Дунава, на левој страни, простиру се брдовити предели на којима се налази Горански Гај.
Непосредно изнад Горанског Гаја се простиру чувени “Краљеви виногради” са  вилом династије Обреновића. По својој лепоти, вила династије Обреновић представља непроцењиво културно и историјско знамење не само Плавинца већ и Смедерева и Србије.
Управо у Горанском Гају се већ 12 година одржава манифестација “Косидба на Плавинцу” која је за кратко време свог постојања постала препознатљива манифестација ове врсте, и стала раме уз раме са “Косидбом на Рајцу”.
Организатор манифестације је “Удружење косача Плавинац” у сарадњи са МЗ Плавинац а Град Смедерево је генерални покровитељ манифестације.
“Косидба на Плавинцу” се традиционално одржава сваке друге календарске недеље у јуну, а ова пољопривредно - туристичка манифестација симболично представља мобу и свечани завршетак кошења ливада.
Манифестација почиње подизањем заставе и певањем косачке химне, након чега се косачи у народним ношњама, такмиче у кошењу траве на падинама Горанског Гаја.
Само такмичење представља прилику да учесници покажу своју вештину (оцењује се и брзина и квалитет откоса), али и да представе своје традиционално наслеђе кроз крајишничку песму која се ори Гајем.
„Косидба на Плавинцу“ је током протеклих 11 година прерасла оквире локалне манифестације, како по посећености, тако и по учешћу косача из Србије и иностранства.
У оквиру “Косидбе на Плавинцу”, поред такмичења за најбољег косача у мушкој и женској конкуренцијии, организовано је  и такмичење у надвлачењу конопца и бацању камена са рамена, етно изложба стваралаштва актива жена, изложба сланих и слатких пецива и старих заната.