Обавештење у вези уписа у вртић електронским путем 24. март Дан сећања на жртве НАТО агресије ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА НОВОМ ПОРТАЛУ ДОПУНА ОДЛУКЕ o Ограничењу рада свих угоститељских објеката НА ТЕРИОТИРИЈИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА НЕМА ЗАРАЖЕНИХ НИ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНА ВИРУСА


Одржана 15. седница Скупштине града Смедерева

У понедељак је одржана 15. седница Скупштине града Смедерева, сазвана по хитном поступку, на чијем дневном реду су се нашле две важне тачке за функционисање Смедерева.

 

Председник Скупштине града Бранче Стојановић је на почетку седнице обавестио одборнике да је формирана нова одборничка група под називом Jединствена Србија-Смедеревски форум, кao и да је промењен назив одборничкој групи окупљеној око Социјалистичке партије Србије, која ће функционисати под називом Социјалистичка партија Србије-СПС. Затим је говорио о разлозима хитности одржавања седнице.

 

У оквиру прве тачке дневног реда, образлажући потребу изградње гринфилд инвестиције, односно хале од 22.000 метара квадратних од стране локалне самоуправе, градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић је истакла важност обезбеђивања нових радних места за грађане Смедерева.

 

„Поред финске компаније, врло брзо имаћемо још инвестиција у Смедереву, попут веома озбиљно заинтересованог инвеститора за Желвоз, али и других улагача који долазе свакодневно у наш град. Изградњом пословне хале, која ће кроз закуп сама себе исплатити, остаће нам у будућем периоду пословни простор који може да служи и за довођење других инвеститора", поручила је градоначелница.

 

Како је финска компанија ПКЦ група показала велико интересовање да отвори фабрику која ће производити каблове за аутомобилску индустрију у Слободној зони Смедерево и запосли око 1.500 радника, Влада Републике Србије усвојила је текст Меморандума о разумевању између Републике Србије, Града Смедерева и финске компаније, а документ је потписан у Смедереву 18. октобра 2013. године. Ова веома значајна инвестиција, као и појачано интересовање многих других страних инвеститора за улагање у Смедереву, разлог су за покретање процедуре и подношење Захтева од стране Слободне зоне Смедерево д.о.о. за проширење подручја Слободне зоне Смедерево.

 

Проширење подручја Слободне зоне Смедерево односи се првенствено на део предвиђен за гринфилд инвестиције који је у власништву Железаре Смедерево, а наслања се на постојећу локацију Слободне зоне Смедерево, као и на локацију предузећа Вимекс д.о.о, на којој ће фински инвеститор организовати производњу до изградње производних погона у делу намењеном за гринфилд инвестиције.

 

Одборници су потом једногласно усвојили Закључак о давању мишљења о оправданости проширења подручја Слободне зоне Смедерево.

 

Скупштина града Смедерева дала је сагласност на Измене и допуне Програма пословања Јавног предузећа Дирекција за изградњу, урбанизам и грађевинско земљиште Смедерево за 2013. годину, које су уследиле због усаглашавања Програма пословања Дирекције са Одлуком о изменама и допунама Одлуке о буџету града Смедерева за 2013. годину.

 

Укупна средства из буџета града Смедерева за рад Дирекције увећана су за 33.294.042,00 динара, у односу на првобитно планирана средства. Опредељена средства усмерена су на прибављање грађевинског земљишта за потребе изградње улица и на прибављање земљишта за потребе развоја комуналних делатности (Централно гробље), као и на средства за безбедност саобраћаја.