... Смедерево добија јединствен стадион у региону Обавештење у вези уписа у вртић електронским путем 24. март Дан сећања на жртве НАТО агресије ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА НОВОМ ПОРТАЛУ


Одржана Пета смедеревска ноћ музеја

У Смедереву и још 68 градова у Србији, 18. маја, одржана је једна од најмасовнијих културних манифестација - "Ноћ музеја".

 

Пета смедеревска «Ноћ музеја» окупила је установе у култури и туризму града Смедерева, који су креирали различите програме на неколико локација.

 

Манифестација је започела у 18 часова у Музеју у Смедереву свечаним отварањем изложбе «Куварице», из Етнолошке збирке Народног музеја у Крагујевцу, ауторке Наташе Николић, вишег кустоса овог музеја.

У име покровитеља манифестације Града Смедерева, отварању су присуствовали Бранче Стојановић, председник Скупштине града Смедерева и Бојан Теофиловић, заменик градоначелника.

 

На отварању изложбе говорили су Мирослав Лазић, кустос и координатор Смедеревске ноћи музеја и Татјана Гачпар, директорка Музеја у Смедереву, а изложбу је отворила сама ауторка.

 

У «Ноћи музеја» наступили су ученици етно одсека музичке школе „Коста Манојловић" из Смедерева, у класи професорке Јелене Станојевић, а поменута изложба је имала и додатни садржај.

 

Наиме. две смедеревске везиље показивале су посетиоцима технике веза и сам процес настајања «куварица». Осим тога, посетиоци су могли да дају предлог своје мустре за неку од «куварица», као и да на паноима исписују своје поруке-предлоге за «куварице».

 

Волонтери из Канцеларије за младе Смедерево били су одевени у одоре израђене по угледу на оне које су носили чланови породице Бранковић на Есфигменској повељи, и привукли су велику пажњу посетилаца. Упечатљиво је било велико присуство најмлађе популације.

 

Иначе, током Ноћи музеја укупно је забележено 960 посета у Музеју.У Галерији савремене уметности Смедерево, исте вечери у 19 часова, свечано је отворена изложба уметника Мрђана Бајића под називом «На лепом плавом Дунаву». На отварању изложбе публици су се обратили мр Наташа Радосављевић Кузмановић, кустос ове изложбе, као и аутор Мрђан Бајић. Изложбу је у оквиру Ноћи музеја посетило 835 посетилаца.

 

Смедеревска ноћ музеја је, као права градска манифестација, окупила велики број посетилаца и оправдала епитет једне од најмасовнијих манифестација.