Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Одржана Скупштина дијаспоре и Срба у региону

Треће заседање Скупштине дијаспоре и Срба у региону одржано је 5. и 6. јула у Београду.

 

Град Смедерево представљао је руководилац Групе за дијаспору, Предраг Савић, који је  презентовао део потенцијала Града Смедерева, на састанку Савета дијаспоре за економски и привредни развој Републике Србије.

 

Канцеларији за сарадњу с дијаспором и Србима у региону, том приликом су достављени пројекти, са којима би Град Смедерево могао да аплицира код потенцијалних  донатора: Дечији едукативни центар, реконструкција Музеја, адаптација баждарнице ЕПС-а, Смедеревске дворане (теретана, куглана и стрелиште), покривање базена, уређење спортског терена, уређење дечијег игралишта, израда бине.

 

Скупштина дијаспоре и Срба у региону изабрала је новог председника, Драгана Станојевића, делегата из Руске Федерације, Украјине и Републике Белорусије и потпредседнике, Звонимира Јовановића из Швајцарске и јереја Сашу Стојановића из Аустралије.

 

Првог радног дана делегати су усвојили нови Пословник који је између осталог предвидео рад овог тела између два редовна заседања и увео могућност да председник и два потпредседника, као и радна тела Скупштине, одржавају електронске седнице у виду  аудио - видео конференција.  Процес одлучивања у Саветима Скупштине је такође  прецизно дефинисан, а број чланова Савета ограничен је на 11. Том приликом је Канцеларија за сарадњу са дијаспором и Србима у региону представила и пројекат „Запослимо Србију".

 

Други дан заседања био је предвиђен за тематске седнице „Институционални оквир сарадње Републике Србије са дијаспором и Србима у региону", „Подстицање економског и привредног развоја Републике Србије" и „Подстицање сарадње у области просвете, културе, науке и спорта", у оквиру којих су делегати били у прилици да постављају  питања представницима републичких органа.

 

У току је израда Акционог плана за Скупштину дијаспоре у коју су уккључена 22 представника из различитих институција. Руководилац Групе за царинске-правне послове физичких лица Министарства финансије и Управе царина, Александра Тадић, подсетила је делегате на олакшице које су омогућене донацијама из дијаспоре.

 

У  току свечаног дела заседања, у име делегата Скупштине дијаспоре и Срба у региону, председнику Народне скупштине, др Небојши Стефановићу, уручено је писмо са четири захтева упућено председнику Србије Томиславу Николићу, председнику Народне скупштине др Небојши Стефановићу и председнику Владе Републике Србије, Ивици Дачићу.

 

У писму се наводе захтеви за враћање Министарства за дијаспору, за избор представника дијаспоре у Народној скупштини, за омогућавање гласања електронским путем, као и захтев за поновно враћање Видовданских дана дијаспоре.

Руководилац Групе за дијаспору, Предраг Савић и представник Канцеларије за дијаспору града Ниша, Тамара Ћирић, постигли су договор о формирању базе података грађана у дијаспори на локалном нивоу.