Електронска пријава за упис деце у Предшколску установу преко портала Е-управа Зимска бајка у нашем граду Проглашење најбољих спортиста Смедерева за 2019. годину Светосавска академија Срећни новогодишњи и божићни празници


Одржана Завршна конференција пројекта „Башта Србије“

У среду, 05. октобра 2011. у Пожаревцу је одржана Завршна конференција пројекта „Башта Србије“ на којој су представљени резултати активности пројекта којег је, протеклих 17 месеци, успешно имплементирала Регионална развојна агенција „Браничево-Подунавље“ у партнерству са 7 градова и општина из региона: Пожаревац, Смедерево, Петровац на Млави, Жагубица, Смедеревска Паланка, Велико Градиште и Велика Плана.

Конференцију је отворила г-ђа Миња Обрадовић, директорка Регионалне развојне агенције „Браничево-Подунавље“, а уводне говоре су одржали г-дин Адриано Мартинс, заменик шефа Делегације Европске Уније у Републици Србији, г-ђа Дијана Стојковић, шеф Одсека за регионални развој Министарства економије и регионалног развоја, г-дин Ивица Ежденци, директор Националне агенције за регионални развој, г-ђа Вукица Васић, заменица градоначелника Пожаревца и г-дин Мартин Флахертy, вођа тима РДЕПР2.

У свом говору, г-дин Адриано Мартинс је изразио задовољство чињеницом да се пројекат „Башта Србије“ бавио изазовима у сектору пољопривредно-прехрамбене индустрије, која представља један од кључних сектора, како локалних и регионалних, тако и националне привреде, а саме активности пројекта одражавају и циљеве Заједничке пољопривредне политике и Политике руралног развоја Европске уније, посебно у смислу подршке примарним пољопривредним произвођачима и унапређења конкурентности ланца вредности. „Регионална развојна агенција је одиграла значајну улогу у удруживању низа локалних заинтересованих страна из приватног сектора, као и неколико локалних самоуправа, на њихову узајамну корист. Кроз овај пројекат, вредности 435.000€ који је одобрен за финансирање у оквиру Регионалног друштвено-економског програма развоја ИИ. (РДЕПР2), су током протеклих 17 месеци уложени велики напори на остваривању основа за унапређење организационих капацитета и имплементацију свих неопходних побољшања у области квалитета и безбедности хране, маркетиншких иновација и промоције региона“, закључио је г-дин Мартинс.

Представница Министарства економије и регионалног развоја, г-ђа Дијана Стојковић је истакла значај улоге Регионалне развојне агенције „Браничево-Подунавље“ као носиоца пројекта, али и као главног партнера у спровођењу националне политике регионалног развоја. У том смислу, позвала је локалне самоуправе да схвате значај Регионалних агенција и подрже их у што скоријем завршетку процеса акредитације.

Улогу Регионалне развојне агенције похвалио је г-дин Ивица Ежденци, истакнувши како је успешност пројекта „Башта Србије“ пример добре праксе другим регионима у Србији, посебно у смислу међу-општинске сарадње и конкретних и опипљивих резултата, попут новооснованих Демо-центара.

Присутнима се обратила и заменица градоначелника Пожаревца, г-ђе Вукица Васић која је изразила задовољство учешћем Града Пожаревца као једног од партнера у пројекту и његовом успешном реализацијом, обзиром да је сектор пољопривреде истакнут као развојни приоритет и у Локалној стратегији одрживог развоја града Пожаревца.
Г-дин Мартин Флахертy је изразио своје задовољство успехом пројекта „Башта Србије“, истакнувши посебно важност активности везаних за развој људских ресурса и стварање могућности за запошљавање.

У другом делу програма, присутнима су резултате пројекта презентовали директни корисници. Г-ђа Дубравка Јелић, менаџер пројекта презентовала је активности и остварене резултате током имплементације пројекта и на крају свог обраћања истакла, како је свакако највећи успех пројекта унапређена сарадња између свих актера у сектору пољопривреде у региону Браничево-Подунавље.

Г-дин Љубомир Јелесијевић, представник Удружења воћара и виноградара „Златно брдо“ Удовице (Смедерево), презентовао је процес оснивања Демо-центра за сушење воћа у Водњу, као једног од кључних резултата пројекта. Истакао је како је главна сврха Демо-центра јачање сарадње, побољшање квалитета постојећих и развој нових производа са додатом вредношћу и стално унапређење знања и вештина произвођача у области нових технологија и маркетинга. Такође је изразио своју наду да ће даљи развој овог Демо-центра отворити могућности за нова радна места и посебно се захвалио Аграрном фонду града Смедерева који је издвојио средства за додатне радове на објекту Демо-центра.

У следећем обраћању присутнима, г-дина Јовица Стојановић, пчелар и представник општине Жагубица, презентовао је активности и успехе пројекта у области пчеларства. Истакао је како су пчеларима биле посебно корисне студијске посете, стручне едукације и поврх свега, оснивање лабораторије и набавка опреме за тестирање и утврђивање квалитета меда. На поменуте резултате наставља се и други пројекат „Мој пчелињак, моја канцеларија“ финансиран такође средствима Европске уније, који је недавно започео са имплементацијом и предвиђа формирање пчеларског едукативно-услужног центра, формирање огледних пчелињака, едукације и школе пчеларства.

Као представник корисника из сектора цвећарства, у свом кратком говору, г-ђа Јасна живић, члан Удружења произвођача и љубитеља цвећа „Смедеревски ђурђевак“ из Смедерева, нагласила је потребу сарадње и удруживања и у сектору цвећарства који је у региону Браничево-Подунавље релативно млад сектор, али поседује велике потенцијале за успешан развој. Такође је истакла како су бројне активности биле изузетно корисне члановима Удружења, а посебно израда Бизнис плана и формулација даљих смерова развоја кроз израду секторског Маркетинг плана.

Кратку презентацију одржао је и г-дин Небојша Ђиновић, директор предузећа Супериор д.о.о. из Велике Плане, које је такође било активно укључено у реализацију пројекта. Он је посебно истакао како је пројекат „Башта Србије“ доказао постојање потенцијала да производњу и покренуо шансе за извоз пољопривредних производа, посебно кроз организоване едукације и сарадњу са стручњацима, студијске посете и пренос искустава из других земаља.

У оквиру трећег дела програма, о конкретним смерницама за даљи развој одабраних сектора цвећарства, пчеларства, повртарства и воћарства, говорио је г-дин Немања Јовичић, један од кључних стручњака ангажованих на пројекту „Башта Србије“, истакнувши потребу маркетиншки оријентисаног и стратешког приступа развоју, као и умрежавања и тржишног организовања произвођача и прерађивача на локалном и регионалном нивоу, попут, кроз пројекат предложеног, модела кластера „Башта Србије“.

На самом крају, учесницима 6 специјализованих обука подељени су сертификати, након чега је г-ђа Обрадовић закључила Конференцију и захвалила се на сарадњи током имплементације пројекта свим учесницима - корисницима, тренерима, стручњацима, фирмама и посебно партнерским општинама и локалним координаторима који су посветили своје време и труд успешној реализацији „Баште Србије“.

Конференцији је присуствовало више од 120 званица, међу којима и председници општина Браничевско-Подунавског региона, представници Регионалних развојних агенција из земље, локални координатори на пројекту, тренери и ангажовани стручњаци и корисници пројекта. Пројекат „Башта Србије“ се завршава 31. октобра 2011. године, а ако је судити по коментарима учесника и корисника пројекта, његови резултати ће се и убудуће надограђивати, како у смислу сарадње унутар сектора пољопривреде, тако и у смислу нових пројеката.