Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Одржани 4. Пастирски дани у Липама

Све веће интересовање сточара за узгој "липске овце"

Манифестација је посвећена промоцији аутохтоне сорте оваца "липска овца" Мало је одгајивачница  у Србији које имају аутентичне примерке липске овце.  Због тога су Липљани пре 4 године покренили манифестацију посвећену промоцији ове расе. Сама манифестација организована је уз помоћ Министарства пољопривреде и града Смедерева као и градског Фонда за развој пољоприведе који је покровитељ манифестације.
Липска овца је заштићена као генетички ресурс и спада у најмлечније овце. Издржљива је отпорна на болести, добре резултате даје у производњи меса а најчистији примерци овог соја праменке у Србији пасу на липским ливадама, рекла је између осталог Фрида Бауман из Савеза одгајивача оваца и коза која је и ове године била члан еминенте оцењивачке комисије којом је председавао професор Мирослав  Жујовић са Института за сточарство Земун Поље. У раду комисије учествовали су стручњаци Завода за пољопривреду.

Отварању Пастирских дана присуствовали су градоначелник Смедерева Предраг Умичевић, заменик градоначелника др Јасна Аврамовић, председник Скупштине града Бранче Стојановић, начелник Подунавског УО Момир Радојковић, помоћник градоначелника Бојан теофиловић, чланови Градског већа Јасмина Станојевић, Мирко Ђурић, Миша Ивковић и др Иван стевановић као и бројни гости. Манифестацију је отворио Јовица Вујовић директор Фонда за развој пољопривреде. Он је истакао да је Фонд, како би помогао очувању ове аутохтоне расе и помогли произвођачима да увећају своја стада, за ту сврху издвојио 1.500 динара по грлу популарне "гаре".
Констатовано је да је манифестација допринела увећању стада липске овце што и јесте био циљ. Добрододошлицу је у име села из којег је ова раса "праменке" поникала пожелео Топлица Миловановић, председник МЗ Липе. Он је изразио очекивање да ће Пастирски дани прерасти у  Републичку или Међународну изложбу свих раса оваца.
У програму су учествовали  ученици тамошње школе Вук Караџић, културно уметничка друштва Јерина, Липе и пријатељи из Македоније - фолклорни ансамбл Подареш из Радовиша.  
Свеукупни победник 4. Пастирских дана био је драган Пантић из Лугавчине док су за најбоље одгајиваче у различитим старсосним категоријама грла, проглашени Тихомир Стокић из Лугавчине, Велимир Марјановић и Слободан Васић из Умчара и Драгослав Марковић из Житковца. Успешни су такође били одгајивачи Перица Ђорђевић и Саша Филиповић из Липа, Раде Стевановић из Бегаљице и  Миливоје Павловић из Осипаонице.

Најбољи фрулаш је Метод Иванов из Македоније а титулу најлепше чобанице понела је Маријана Андрејић из Липа.
Гости Пастирских дана били су екипа Новосадсеке продукцијске куће Агро дан, затим Захарије Трнавчевић аутор емисије Б92 Знање на поклон који су похвалили настојање Липљана да од заборава сачувају оно што је вредно.  Дарко Павловић унук професора Слободана Павловића који је својевремено на Сорбони одбранио докторску дисертацију на тему "липска овца" такође је присуствовао Пастирским данима.