Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Огледало света, изложба Дамјана Ковачевића

У Галерији савремене уметности Смедерево отворена је изложба слика Огледало света, Дамјана Ковачевића. Радови ће моћи да се погледају до 19. новембра.

 

Серију слика Огледало света, чини седам нових (неизлаганих) радова великог формата (боје за текстил на сировом платну, каширано на јути) и три цртежа великог формата (креон на папиру, каширан на платну).

 

Основна идеја његовог рада јесте тема огледала у коме човек види себе како се распада и стари.

 

"Трагичан и проклет, огољен и  без крзна на лицу, на врху главе има длаке, подсећа на животињу. Животиње не живе дуго  и временом не ружне, али корњача, слон и крокодил живе колико и човек па и више и рађају се са старачким изгледом.  Да неким чудом  корњача током живота стекне памет и логику, ни тада не би могла да види своју трансформацију, јер нема генијалну клетву (старења) на кожи као човек. Засигурно, само човеку остаје да гледа своју одвратну метармофозу и језиву пропаст. Огледало човеку ломи кости и обликује га у философа." (Аутор)

 

Дамјан Ковачевић је дипломирао на Факултету Ликовних Уметности у Београду 2008. године, на сликарском одсеку у класи професора Чедомира Васића. Тренутно је на докторским студијама истог факултета.

 

Освојио прву награду за цртеж из фонда Владимир Величковић / 2010, стипендију Културраум Дüсселдорф  током резиденције у Дизелдорфу / 2009. и награду за особену креативну иновацију ФЛУ Београд / 2008.године.

 

До сада је организовао 14 самосталних и 23 групне изложбе, а члан УЛУС-а је од 2009. године.