Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Оливер Дулић у Смедереву за време 122. Смедеревске јесени



Оливер Дулић, министар заштите животне средине и просторног планирања у Смедереву за време 122. Смедеревске јесени.

За Министра и његове сараднике организован је пријем у згради Градске управе. Састанку, на којем је највише речи било о рафинерији али и о стању у Ју - Ес стилу и изградњи Регионалног центра за селекцију и одлагање комуналног отпада , присуствовали су градоначелник Предраг Умичевић, заменик градоначелника др Јасна Аврамовић, председник Градске скупштине Горо Реџић, његов заменик, Бранче Стојановић, лидер Коалиције за боље Смедерево, Милан Лукић и начелник Поунавског управног одбора, Момир Радојковић.
 

Резултате акције Очистимо Смедерево, презентовао је др Иван Стевановић, члан Градског већа за заштиту животне средине.

"Сви се надамо да ће у Србију доћи многе инвестиције које ћу поправити крвну слику наше економије, запослити људе и учинити нашу земљу много значајнијом у стратешком погледу, истакао је министар Дулић. Држави је од интереса да се отвори још једна рафинерија која би конкурисала неким другим рафинеријама и производила гориво гориво које ће бити значајно еколошки исправније од онога које се трнутно производи на нашем тржишту.

Ово Министарство ће бити највећи чувар животне средине уколико у Смедереву буде изграђена рафинерија за прераду нафте. Министар је потврдио да је недавно разговарао са евентуалним инвеститорима из Компаније "Комико оверсајз". Инвеститор је том приликом изразио спремност да у Смедереву изгради рафинерију али да им је јасно рекао да неће моћи да граде уколико технологија не буде у складу са најбољом доступном у свету.

- Јасно је да Рафинерија није еколошки пријатељска делатност, али ако се гради по стандардима Европске уније она не може угрозити околину." тврди министар Дулић.

Дулић је поручио грађанима Смедерева да уколико се отвори нова рафинерија, Смедерево неће имати проблеме као Панчево, јер је тамошња рафинерија грађена 60-тих. Свака нова гринфилд инвестиција која уђе у Србију мора да има еколошку дозволу, односно мора да буде грађена према најстрожијим европским критријумима и технологијама. То значи да ће свако ново постројење , ту мислим и на рафинерију, од самог старта морати да инвестира огроман новац у очување животне средине - објаснио је министар Оливер Дулић на конференцији за новинаре.

Ми у Министарству смо веома задовоњни начином на који је Смедерево спровело акцију "Очистимо Србију" . То је једна од најбоље организованих акција, свака част локалној самоуправи и надам се да ћете тако наставити и далје, рекао је Дулић.

Министар је са својим сарадницима и челницима града посетио Вински град који је први пут ове године постављен у оквиру манифестације Смедеревска јесен.

Министар није крио своје одушевљење оним што је видео. " Ово је феноменално. Смедерево изгледа као било који град у Европи који има традицију салвљења, у овом случају грожђа и вина. Волео бих да људи из целе Србије дођу у Смедерево и уживају у овој манифестацији као ја данас, истакао је министар Оливер Дулић, приликом посете Вино Граду у Смедереву.