Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Омбудсман Стокхолма, Рита Лина у Смедереву

 

          У оквиру пројекта "Размена за развој" који имплементирају Центар за оријентацију друштва (COD) и Шведска организација особа са инвалидитетом (SHIA), данас је Смедерево посетила Рита Лина, омбудсман града Штокхолма за питања инвалидности.

       О сарадњи локалне самоуправе и социјално-хуманитарних организација са  гошћом су разговарали  заменик градоначелника, др Јасна Аврамовић и помоћник градоначелника за локалну самоуправу Бојан Теофиловић. Они су истакли да Смедерево активно учествује у побољшању услова живота особа са инвалидитетом. Међу бројним активностима су постављање рампи за инвалиде, звучних семафора на главним раскрсницама у граду, спровођење курса за гестовни говор у јавним предузећима и Градској управи и многе друге. Др Јасна Аврамовић и Бојан Теофиловић, пожелели су гостима добродошлицу и наставак успешне сарадње.

         На трибини која је потом одржана у Пленумској сали, између осталог је речено да је Центар за оријентацију друштва организација клоја за циљ има да својим деловањем утиче на преузимање активне улоге различитих актера у савременим, друштвено интегративним процесима. Намера је да се унапреде и заштите права особа са инвалидитетом , да се смањи њихова маргинализација у друштву, како би једнако учествовале у животу и раду локалне заједнице, нагласила је омбудсман Стокхолма, Рита Лина.       Др Весна Јеремић Драгојевић, члан Градског већа за социјалну заштиту изразила је задоволјство због посете омбудсмана Шведске Смедереву, јер је Смедерево у прилици да потврди да настоји да достигне европски ниво, када је у питању квалитет услуга које локална самоуправа пружа особа са инвалидитетом. Смедерево је међу првим градовима у Србији који је израдио Акциони план за особе са инвалидитетом. Двогодишњи план је у скупштинској процедури, истакла је др Јеремић Драгојевић. Такође је међу бројним активностима навела ангажовање персоналних асистената, обезбеђивање бесплатног превоза, реализацију програма Помоћ у кући, рад Дневног боравка МНРО - Сунце и друге. Она је истакла да ће у овој години за планиране активности бити издвојено 20 милиона динара и истакла да увек може боље, те да ће град у наредном периоду наставити да ради на повећању и квантитета услуга, како би био обухваћен што већи број особа са инвалидитетом.