Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Освештање звона и крстова новог храма у Лугавчини

Његово преосвештенство владика браничевски Игнатије у суботу је испред храма светог Николе у Лугавчини благосиљао и освештао звона и крстове, у присуству свештенства, руководства града Смедерева и неколико стотина мештана.

 

Освећењу звона и крстова присуствовао је Канцеларије за односе са црквама и верским заједницама Владе Србије, др Милета Радојевић, као и градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић, заменик градоначелника Бојан Теофиловић, председник Скупштине града Бранче Стојановић и народни посланици Сузана Спасојевић и Драган Шормаз.

 

У својој беседи након благосиљања и освећења, владика Игнатије је подсетио да "љубав према Богу, у хришћанству, значи љубав према другом човеку".

 

"Не можете да кажете ја волим Бога а да мрзите на човека. Волите човека и тада не морате много да говорите да верујете у Бога. Тада се познајете да сте Христови, као што рече Господ, ако имате љубави међу собом тада ћете се познати да сте моји ученици", поручио је владика.

 

Директор Канцеларије за односе са црквама и верским заједницама Владе Србије, др Милета Радојевић, рекао је за градски сајт да је Влада Србије до сада издвојила три милиона динара за изградњу овог храма, површине око 400 метара квадратних.

 

"Верујем да је будућност наше вере и нашег народа светла, без обзира на кризе и проблеме кроз које пролазимо и у којима се и данас налазимо и када имамо "дисонантне тонове" и неслагања између представника државе и цркве", рекао је Радојевић и додао да се у Србији у последњих двадесетак година интензивно ради на обнављању и изградњи нових храмова, после апстиненције од неколико деценија, што је доказ да се српски народ полако враћа својој вери и својим коренима.

 

Припремни радови на парцелизацији земљишта за храм у Лугавчини почели су 2006, а већ 2007.године урађен је темељ будућег храма. Одмах се почело са прикупљањем донација од државе, општине и народа.

 

"Према неким проценама, до сада је прикупљено око 200.000 евра, у новцу и материјалу. За завршетак радова потребно је, за кров око 50.000 евра, за малтерисање око 30.000 евра, затим за прозоре и врата, што је укупно око 100.000 евра", рекао нам је Живорад Жика Митровић, благајник Црквеног одбора.

 

Донатор два звона, од 400 и 200 килограма је Славомир Марковић из Лугавчине, који је на раду у Аустралији, а Жика Митровић из истог села је донирао треће звоно, тежине 100 килограма. Вредност сва три звона је око 12.000 евра. Четири крста, урађена у Аустрији, донирао је Иван Радивојевић из Лугавчине. Фарбање је донирала мештанка Лугавчине у износу од око 1.000 евра, која је до сада донирала више од 15.000 евра. Вредност крстова је око 7.000 евра. Један од многобројних донатора је и Љубиша Илић из овог села, који је донирао 100.000 цигала.

 

У пригодном програму учествовала су деца из Лугавчине и песникиња Бранка Дабић.