Обавештење у вези уписа у вртић електронским путем 24. март Дан сећања на жртве НАТО агресије ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА НОВОМ ПОРТАЛУ ДОПУНА ОДЛУКЕ o Ограничењу рада свих угоститељских објеката НА ТЕРИОТИРИЈИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА НЕМА ЗАРАЖЕНИХ НИ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНА ВИРУСА


Откриће у Тврђави

У Смедеревској тврђави при радовима на конзервацији и презентацији сакралног комплекса из 10. века, пронађене су златне наушнице с грбом Немањића са двоглавим орлом.
На конференцији за новинаре у Смедеревској тврђави, директор Регионалног завода за заштиту споменика културе, Верољуб Ранковић и руководилац археолошких истраживања, Дејан Радовановић, показали су најновије откриће, златни пар минђуша које датирају из 14. или 15. века.

" Што се тиче нас, када ова информација оде у јавност, почиње шира стручна дебата, након које ће многе ствари бити разјашњене. Регионални завод за заштиту споменика културе обавља разноврсне послове на територији два града и девет општина Подунавског и Браничевског округа. Највећи послови на истраживању, конзервацији, рестаурацији и презентацији обављају се у Смедеревској тврђави, што је сасвим  нормално јер је ово споменик од националног значаја који је уписан на прелиминарну листу светске културне баштине. Данас су настављени и радови на обнови Језавског бедема у вредности од 12 милиона динара, која су обезбеђена захваљујући Министарству културе Републике Србије"- истакао је Ранковић.

Што се тиче представљеног открића, овај јединствени примерак средњевековног златног накита, са бочне стране, испод копчи, на себи има урезаног двоглавог орла, чиме упућује на лозу Немањића.

"Овај налаз је добро очуван. Он има материјалну и историјску вредност. Припада луноластом типу наушница, шупљег ливења, са орнаментима који су одрађени урезивањем. На бочној страни, у елипсоидном кругу налази се грб са двоглавим орлом. Јако је ретко да се на наушнице ставља грб. Једини овакав примерак наушница, пронађен је у пљачкашком походу у код Прилепа. Оне имају сличан овакав грб, само што имају и урезане иницијале, што такође указује на висок ранг особе која је носила те наушнице"- каже Радовановић.

Наушнице су пронађене у оштећеном гробу млађе женске особе. С обзиром на то да се гроб налази у северној зони, поред зида цркве, а не у самој цркви, не може се рећи да се ради о некоме из породице Бранковић.  

У Тврђави је раније у шуту нађена једна златна минђуша. Прва истраживања локалитета почела су 1981. Тада су нађени остаци сакралног објекта, а за пет година истражене су 122 гробне целине. У 29 гробова било је археолошких налаза из православне, католичке и исламске конфесије.

Током радова на сакралном комплексу, ван зидина цркве, пронађен је и потпуно очуван керамички пехар, који вероватно датира из касног периода антике. Ово је први такав налаз у Тврђави и због тога је веома значајан. Захваљујући њему сада читава проблематика датовања старијих слојева сакралног комлекса добија шири хронолошки распон.