Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Откривена спомен биста песнику Танасију Младеновићу

Градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић, у присуству представника локалне самоуправе, установа у култури, песника учесника Фестивала „Смедеревска песничка јесен", Месне заједнице и мештана, открила је у среду у Сараорцима спомен бисту песнику Танасију Младеновићу, поводом сто година од његовог рођења.

 

Овогодишњи 44. Међународни фестивал поезије „Смедеревска песничка јесен" почео је јуче и трајаће до 17. октобра. Учествују песници из Кине, Русије, Немачке, Сједињених америчких држава, Италије, Бугарске, Црне Горе, Мађарске, Македоније, Кипра, Румуније, Канаде, Републике Српске, Србије.

 

Другог дана „Смедеревске песничке јесени", током преподнева у Гимназији Смедерево приређен је програм „Светлост и речи", дружење учесника Фестивала са ученицима смедеревских средњих школа. Фестивал је даривао ову школу са хиљаду песничких књига.

 

Потом је у Основној школи „Света Младеновић" у Сараорцима откривена спомен биста песнику Танасију Младеновићу, поводом сто година од његовог рођења. Бисту, рад академског вајара Власте Филиповића, открила је градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић.

 

„Поздрављам све присутне, наше драге песнике и нарочито децу. Морам да кажем да је за ово данас најзаслужнија ваша Сараорчанка, Миланка, која је једног дана упутила мени писмо, са жељом да се споменик Таси Младеновићу подигне у Сараорцима. Није се могао наћи бољи тренутак за откривање овог споменика од данашњег дана, Дана ослобођења Смедерева и током Смедеревске песничке јесени. У једном дану смо спојили све - историју, традицију, дело. Посебност је и друштво песника из целог света", нагласила је поред осталог градоначелница Смедерева.

 

Пригодним речима обратили су се и председник Организационог одбора „Смедеревске песничке јесени", Бранче Стојановић и директор Фестивала, Горан Ђорђевић, након чега су ученици школе у Сараорцима извели краћи програм.

 

У просторијама школе је организована и изложба под називом Вечност што између нас је сада, постављена поводом 100-годишњице рођења и 10-годишњице смрти Танасија Младеновића. На изложби је представљена грађа сачувана у Завичајном фонду Народне библиотеке Смедерево, тематски везана за живот и стваралаштво најзначајнијег смедеревског песника Танасија Младеновића.

 

У наставку програма 44. Фестивала поезије, у 19 часова у холу Центра за културу биће отворена изложба „Лепоте Кине". Изложбу ће отворити Ху Хонг, саветник за културу Амбасаде Кине у Србији.

 

Затим ће у Великој дворани од 19 часова и 30 минута бити одржана свечаност отварања Фестивала, у оквиру које ће градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић уручити најпрестижнију награду Фестивала „Златни кључ Смедерева" кинеском песнику Џао Лихонгу.