Висока делегација ХБИС Гроуп у посети Смедереву ... ... Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше


Откривена спомен плоча посвећена војводи Ђуши

Спомен плоча посвећена војводи Ђуши Вулићевићу откривена је у недељу у Смедереву, у присуству стотинак грађана Смедерева и гостију. Тим поводом, градоначелница др Јасна Аврамовић и председник Скупштине града Смедерева Бранче Стојановић организовали су пријем у Градској управи.

У организацији Града Смедерева и смедеревске подружнице Завичајног удружења Азања, на фасади куће на почетку Улице војводе Ђуше у Смедереву откривена је спомен плоча Ђуши Вулићевићу, војводи Смедеревске нахије и суорганизатору Првог српског устанка, који је погинуо 1805.године у борби за ослобођење Смедерева.

Спомен плочу су открили проф.др Радмила Милентијевић, бивши министар у Влади Републике Србије, која више од 20 година своје знање и капитал стечен у Америци улаже у очување културно-историјске баштине српског народа и проф.др Момчило Талијан, председник Завичајног удружења Азања.

“Ово је веома важан догађај у историји, не само Смедерева, Азање и Смедеревске Паланке, него српског народа уопште, јер представља доказ да се враћамо нашој историји, да учимо ко смо, одакле смо, који су нам корени. Ово је величанствен догађај и диван пример таквог поступка да се враћамо на наш Први српски устанак, да знамо како је један храбар Азањац дао свој живот за ослобођење од турског ропства”, истакла је Милентијевић и изразила наду да ће му бити подигнут споменик и у родној Азањи.

Након свечаног програма, градоначелница др Јасна Аврамовић и председник Скупштине Бранче Стојановић, на пријему у Градској управи, пожелели су добродошлицу г-ђи Милентијевић и представницима Општине Смедеревска Паланка, Задужбинског друштва Први српски устанак Орашац и Завичајног удружења Азања.

„За нас Србе, данашњи дан је посебно свечан, јер дочекујемо Српску нову годину. Драго ми је да овим лепим поводом могу да поздравим уважену професорку и представнике братског града, Смедеревске Паланке и Азање“, рекла је градоначелница.

„Ми имамо богату историју и важно је кад се подсетимо на те датуме, јер како кажу, ко заборави своју историју, прети му опасност да му се понови. У нади да ћемо сарађивати и у неким другим пројектима, поздрављам г-ђу Милентијевић и госте“, поручио је Стојановић.

Током пријема, којем су присуствовали одборник у Скупштини града Бојан Костић и в.д. директор ЈКП Чистоћа Кристијан Ђурић, гостима су уручени пригодни поклони, а Радмила Милентијевић је своју књигу Биографија Милеве Марић Ајнштајн даривала Народној библиотеци и Гимназији у Смедереву.