Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Отворен Градски услужни центар - све на једном месту

Министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић и градоначелник Смедерева, Предраг Умичевић отворили су Градски услужни центар.

Отварању Градског услужног центра присуствовали су Мајкл Мецлер, в.д. директора Канцеларије за економнски развој УСАИД, заменик градоначелника др Јасна Аврамовић, председник Скупштине Бранче Стојановић, начелник Подунавског УО Момир Радојковић наченик Градске управе Смедерево Милијана Новаковић, начелници градских служби и бројни гости.
Заједничка оцена била је да ће Градски услужни центар бити од изузетног значаја за све грађане. Биће умногоме олакшана и убрзана администрација. Грађани ће моћи да изваде, на пример, извод из матичне књиге рођених  иако нису рођени у Смедереву, као и да обезбеде сву потребну документацију у најкраћем року. То је на лицу места демонстрирао и министар Марковић који је, како каже први пут, узео извод из матичне књиге рођених ван родног Земуна.
У Градском услужном центру на 330 квадрата смештени су матична служба, писарница, локална пореска администрација, бирачки списак, овера докумената, инспекције, службе за урбанизам, дечју заштиту, борачку заштиту, катастар, Одељење за привреду и предузетништво, правну помоћ као и Народна канцеларија.
"Вредност инвестиције је 14 милиона динара при чему је значајну помоћ у пројектовању и опремању пружио УСАИД", рекао је између осталог градоначелник Смедерева Предраг Умичевић. Такође је нагласио да ће оно што је до сада грађанима представљало ноћну мору, сада моћи брзо и лако да заврше, од од предаје документације за добијање грађевинске дозволе, преко узимања  докумената из матичне и других служби, до могућности инвестирања.
" Ово је један од најмодернијих услужних центара у Србији", изразио је своје задовољство оним што је видео у смедеревском Градском услужном центру, Мајкл Мецлер в.д. директора Канцеларије за економски развој. Такође је честитао градоначелнику, начелнику Градске управе и њиховом тиму на успешно обављеном послу.

Високе стандарде локалне администрације у Смедереву похвалио је и министар за државну управу и локалну самоуправу Милан Марковић.
 " Оно што овај центар издваја од других јесте важна чињеница да су у њему повезани катастар, локална пореска администрација и пошта. Смедерево је један од пет градова у Србији, који су се укључили у израду централне базе свих грађана, што предатавља највећу реформу државне управе до сада. Близу четири милиона грађана је у централном регистру тако да више нико неће морати да по извод из матичне књиге рођених  иде у место где је рођен, већ ће то моћи да уради у граду где живи", нагласио је министар Марковић.
Грађанима такође иде у прилог и то што ће у оквиру Градског услужног центра моћи да обаве и све уплате на шалтеру Поште.
Отварање Градског услужног центра представља корак ка модернизацији и повећању ефикасности рада Градске управе.