Електронска пријава за упис деце у Предшколску установу преко портала Е-управа Зимска бајка у нашем граду Проглашење најбољих спортиста Смедерева за 2019. годину Светосавска академија Срећни новогодишњи и божићни празници


Отворен Липоградић за 46 малишана

Предшколска установа „Наша радост“ Смедерево, у оквиру пројекта „Вртићи без граница“, у сарадњи са Градом Смедеревом, Уницефом, ЦИП – Центром за интерактивну педагогију Београд, отворила је данас мешовити вртић у Липама, код Смедерева.


Поводом почетка рада вртића „Липоградић“, данас је у Липама организована свечаност отварања, уз занимљив дечји програм i присуство великог броја родитеља и деце из овог села, као и представника ЦИП – Центра за интерактивну педагогију Београд и локалне самоуправе.

„Ово је седми вртић који отварамо у сеоским месним заједницама и то није крај. Желимо да свако село добије вртић, а надам се да тако поспешујемо и наталитет. За који дан отворићемо и вртић у Сараорцима. Обећали смо, урадили смо, идемо даље. Следи сређивање школских дворишта“, истакла је градоначелница, др Јасна Аврамовић.

Председник Скупштине града Смедерева, Бранче Стојановић је нагласио да је визија руководства града у правцу равномерног развоја и града и села.

„Приоритет су основни инфраструктурни елементи – вода, струја, пут, школа, вртић. Ово је добар пример да се крећемо у том правцу да равномерност развоја буде заступљена на подручју целог града. Зашто би дете из града имало боље услове него дете из села“, рекао је Стојановић.

Члан Градског већа за културу и образовање, Миша Ивковић, оценио је да је Липе заслужило овако леп и опремљен објекат.

„Ово је типичан пример како желимо да приближимо услове живота у селу и граду и омогућимо родитељима да се њихова деца од малих ногу едукују и касније припремају за прве школске дане. Сигурно је да ће деца, која крену у вртић са три године, бити много спремнија за даље школске напоре“, казао је Ивковић.

Вртић у Липама, који ће имати две мешовите групе са 46 деце, узраста од три до пет година, направљен је у дворишту школе. Реконструисана је стара кућа и уређено двориште средствима Града Смедерева, Уницефа и ЦИП – Центра за интерактивну педагогију Београд.

Вредност инвестиције је око 4,5 милиона динара, уз учешће локалне самоуправе са око 3.000.000 динара, а отварање вртића су помогли Уницеф и Центар за интерактивну педагогију, уз подршку Министарства просвете.
 
Мали број градова у Србији има вртиће у сеоским месним заједницама, попут Града Смедерева, који је отворио вртиће у седам сеоских месних заједница, а током наредне недеље планира и у осмом селу.

У претходном периоду, отворени су вртићи са мешовитим групама у Раљи, Михајловцу, Малој Крсни, Добром Долу, Осипаоници. Са новим - у Удовицама, Липама и у Сараорцима, Смедерево ће бити један од ретких градова у Србији са осам вртића у сеоским срединама.