Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Отворен Међународни амбијентални позоришни фестивал Тврђава театар 05

Драмски писац из Хрватске, Анте Томић, отворио је у недељу увече Међународни амбијентални позоришни фестивал Тврђава театар 05, који се у Смедереву одржава под слоганом „Чудо је могуће!".

 

Отварању су присуствовали градоначелница др Јасна Аврамовић, заменик градоначелника Бојан Теофиловић, председник Скупштине града Бранче Стојановић, заменик председника Скупштине Богољуб Спасојевић и друге личности из јавног живота Смедерева.

 

Пред више стотина посетилаца у Малом граду Смедеревске тврђаве, књижевник и новинар, колумниста Јутарњег листа и Слободне Далмације, Анте Томић, по чијем роману „Чудо у Поскоквој драги", Суботичко позориште изводи представу на овогодишњем Тврђава театру, рекао је да је почаствован што се налази у Смедереву.

 

„Уживаћете у представи и разумећете текст, јер је написан на једном нашем ЈЕДНОМ језику, како га год звали. Очаран сам овим мјестом, овим предивним здањем, масивним, моћним, величанственим здањем крај моћне, величанствене европске ријеке и свиђа ми се да сам ту, на мјесту које је заборавило своју ратну и војну сврху, по којој је изграђено и које је сада добило једну мирољубиву намјеру и постало једно мјесто културе. Ја вјерујем да ћемо ми подијелит судбину овога мјеста и да смо изашли из неких ратних времена, из неког страдања и да смо коначно дошли у неко мирољубиво и културно вријеме. У име те наде, проглашавам фестивал Тврђава театар отвореним", казао је Томић.

 

У име руководства Града Смедерева, присутне је поздравио заменик градоначелника Бојан Теофиловић.

 

„Сабрали смо се у оквиру позоришног фестивала који траје већ пола деценије и који неће имати шансу да се прекине. То је апел и упозорење свим будућим локалним властима да ово благо, ово чедо које Смедерево има, настави свој пут, који би требало да буде путоказ и водиља новим нараштајима. Тврђава театар ће још много година постојати и желим вам да уживате у култури Града Смедерева и шире, под слоганом „Чудо је могуће!", рекао је Теофиловић.

 

Након свечаног отварања, Театар Маска Букурешт одиграо је представу Пјеро Лудак.

 

Пети Тврђава театар трајаће до 20. јула, а у седам фестивалских дана биће одиграно, углавном у Малом граду смедеревске тврђаве, седам представа и један улични перформанс.

 

У оквиру главног програма представиће се Шабачко позориште, Народно позориште из Суботице, Народно позориште из Ужица, Новосадско позориште и Академија уметности Београд.

 

Једину представу на Градском тргу, у оквиру пратећег програма, Театар Мимарт Београд извешће уметничку радионицу и перформанс под називом Сновиђење града.

 

У пратећем програму, након свечане доделе награда у суботу 20.јула, Установа културе Вук Караџић извешће Звездану прашину Душана Ковачевића.

 

Цена улазнице за програме у Малом граду Смедеревске тврђве је 300 динара, а комплет улазница кошта 1.500 динара.