Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Отворен Смедеревски привредни форум

Градоначелница Смедерева, др Јасна Аврамовић, отворила је у понедељак  Смедеревски привредни форум, који је први пут организован у оквиру 126. Смедеревске јесени. Форум се одржава у Регионалном центру за професионални развој запослених у образовању Смедерево и трајаће до 26. септембра.

 

„Поштовани учесници Смедеревског привредног форума, користим прилику да поздравим представнике Владе, министарстава и других институција Републике Србије, Привредне коморе Србије и Регионалне привредне коморе, представнике научних и других институција привреде. Задовољство ми је да, у оквиру 126. Смедеревске јесени, отворим pрви Смедеревски привредни форум који би требало да одговори на питања будућег привредног развоја Смедерева и понуди конкретна решења на том плану. Надам се да ћете наредних дана својим стручним дискусијама покушати да Смедерево акцентујете на мапи Србије као један од градова са својим привредним потенцијалима, довољно атрактивним за домаће и стране улагаче. Верујем да ћете након четвртка имати адекватне закључке и, у том смислу, понудите најбоља могућа решења, како би Смедерево искористило своје привредне ресурсе и постало у економском, образовном и сваком другом смислу, боље место за живот својих грађана", поручила је поред осталог градоначелница Смедерева.

 

Помоћник министра иностраних послова, Љубица Васић, захвалила се на позиву и изразила очекивање да ће Смедеревски привредни форум допринети даљој афирмацији Града Смедерева и његових привредних могућности.

 

„Као што знате, на прагу смо отпочињања свих преговорао приступању ЕУ и могуће је и ове године да се то деси. То треба да отвори простор за сређивање државе и заустављање негативних привредних токова, а на путу ка опоравку у будућности", рекла је Васић и истакла геостратешки положај Смедерева и компарaтивне предности и потенцијале које има Смедерево и читав регион, у саобраћају, пољопривреди, туризму, а у близини Мађарске и Румуније, чланице ЕУ.

 

„То је својеврсни изазов и прилика да се искажу могућности и потенцијали овог града и сигурна сам да сте све то имали у виду као основу за идеју и организацију овог привредног форума. Живимо у ери глобализације и међузависности где питања одрживог развоја, социјалне стабилности, привредног раста и запошљавања представљају најважнија политичка питања земљама у транзицији каква је наша. Стога је организација овог привредног форума сагласна са потребама времена и простора на којима живимо", додала је Васић.

 

„Отварање преговора са ЕУ пружа прилику за кандидовање и реализацију различитих пројеката из различитих привредних, инфраструктурних, развојних, културних и других области. Ту Град Смедерево може и треба да тражи простор и прилику за промоцију својих потенцијала у различитим областима, у ширем контесту евроинтеграција регионалне и добросуседске сарадње", оценила је Васић и додала да се може рачунати на помоћ и подршку Министарства спољних послова.

 

Потпредседник Привредне коморе Србије, Раша Ристивојевић, сагласио се са својим саговорницима и истакао да су, након реконструкције Владе Републике Србије представници државе на истом курсу.

 

„То више није флоскула када политичари причају о економији. Важно је да су политичари напокон схватили шта је основно и нама даје наду да ће то бити направљено како ваља. У том смислу је важна и Привредна комора и локална самоуправа, јер ако не будемо по дубини и вертикали решавали проблеме, не можемо очекивати ни од Владе да реши наше локалне проблеме. У последњих неколико месеци је дошло до промене руководства у Привредној комори Србије и направљено је пуно заокрета у том смислу. Пре свега, базирамо се на добрим контактима са министарствима и другим важним државним институцијама. Други важан сегмент је наша унутрашња реорганизација и у фази смо стварања потпуно нове коморе. Трећи сегмент је добра сарадња са привредницима", рекао је Ристивојевић.

 

Он је подсетио на привредне делегације које су у оквиру државне посете боравили у Кини и Бугарској и нагласио важност отварања привредне сарадње на највишем политичком нивоу. Такође је наглсио да Град Смедерево и ПКС имају добру сарадњу, а ово је прилика да се Град Смедерево позиционира у смислу развијања стратешких пројеката и то заслужују, пре свега, индустријски и туристички потенцијали.

 

Према његовим речима, то је био разлог предлога укључивања Смедерева у породицу дунавских градова и региона и преко ПКС је добра шанса да се добију пројекти који су проходни према европским изворима финансирања. Домаћинима је поручио да им ПКС  стоји на располагању, као партнер који разуме све њихове проблеме и као место где се ти проблеми решавају.

 

Координатор за привреду Организационог одбора 126. Смедеревске јесени, Миодраг Митровић, говорио је о основној идеји и циљевима Смедеревског привредног форума.

 

„Наша идеја је била да, полазећи од постојећег стања смедеревске привреде, користећи се

принципом иницијативе и развоја, дођемо до неких нових садржаја. У овом тренутку је најважније да сагледамо постојеће стање смедеревске привреде и видимо шта треба одмах урадити да се то стање побољша", рекао је поред осталог Митровић.

 

Након тога, у оквиру уводног излагања на тему „Перспектива привредног развоја Смедерева", детаљно су говорили помоћник градоначелника за привреду инвестиције и развој, Првослав Недељковић и проф. др Владимир Николић, са Београдске политехнике.

 

Током дана, у оквиру округлог стола на тему „Привредни развој Смедерева", одржане су две сесије - „Развој индустрије и саобраћаја" и „Развој Смедерева и дијаспора".

 

Смедеревски привредни форум трајаће до четвртка, 26. септембра, а најављене су следеће теме: У уторак "Развој пољопривреде и прехрамбене индустрије", у среду "Стратегија развоја Подунавља и Смедерева" и у четвртак "Предузетништво - ефективан начин запошљавања".