Електронска пријава за упис деце у Предшколску установу преко портала Е-управа Зимска бајка у нашем граду Проглашење најбољих спортиста Смедерева за 2019. годину Светосавска академија Срећни новогодишњи и божићни празници


Отворен реновирани део амбуланте у Осипаоници

У Осипаоници је у суботу отворена амбуланта, коју су мештани реновирали сопственим средствима,  а локална самоуправа је упослила лекаре са евиденције Националне службе за запошљавање.

 

„Мислим да сте дочекали овај дан са весељем. Дуго година сте желели да добијете амбуланту какву сада имате", рекла је градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић, отварајући амбуланту у Осипаоници, захвалила се свим донаторима и подсетила да су недавно запослени сви лекари са евиденције Националне службе за запошљавање.

 

"Осипаоница је у тој расподели добила једног лекара и једног стоматолога више, као и протетичара. Испред Града Смедерева могу да обећам да ћете до 1. априла добити и специјалисте, тако да више нећете морати да идете до Смедерева или Београда", поручила је градоначелница Смедерева.

 

Она је додала да је ова амбуланта завршена захваљујући добрим људима, мештанима Осипаонице и да се на овом примеру показало да када има слоге и договора у једном месту, селу, месној заједници, може и квалитет живота да се побољша. Она је додала да ће следећа амбуланта бити урађена у Вранову, па у Малој Крсни, Коларима, Петријеву, Сеонама и „свуда где буде воље да заједно радимо, побољшаћемо квалитет здравствене услуге".

 

„Мислим да је здравље грађана најважније и због тога ће ова локална самоуправа уложити и средства и кадрове, како би здравствена услуга била побољшана", истакла је градоначелница.

 

Здравствени радници биће ангажовани на одређено време преко смедеревског Дома здравља, на период од 6 месеци, а средства за њихове зараде биће обезбеђена из буџета Града Смедерева.

 

Реновирани део амбуланте, са 15 просторија на површини од око 150 метара квадратних, отворен је за потребе око 20.000 потенцијалних корисника из неколико села моравског краја, а поред примарне здравствене заштите, пружаће и специјалистичке услуге, као прави мини дом здравља.

 

Доктор Ивица Јевтић, лекар опште праксе у овом моравском селу, један је од најзаслужнијих који су допринели да се реализује вишегодишња идеја.

 

"Вредност целокупних радова са намештајем је око 20.000 евра, а када буду донесени сви апарати, вредност ће утолико бити увећана. Мештани Осипаонице су уложили сопствена средства, око 10.000 евра само у новцу и још отприлике толико у надницама. Мајстори су радили скоро годину дана бесплатно, да би све ово направили", истакао је Јевтић.

 

Он је прецизирао да ће то бити мини дом здравља са примарном здравственом заштитом и одређеним специјалистичким услугама за цео моравски крај.

 

„Радиће педијатар, интерниста, гинеколог, а планирамо набавку ултразвучног апарата, мини лабораторије, што ће уз општу праксу, која ће радити целодневно, уз постојећу апотеку, патронажу, зубну амбуланту и протетику, бити  велика и важна инвестиција за мештане ових села. Не бих се постидео да овакав мини дом здравља буде и у Београду, а не у Осипаоници", закључио је Јевтић.

 

Заслужним удружењима и појединцима уручене су захвалнице, а свечаности су, поред мнгобројних мештана, присуствовали Драгољуб Ацковић из Канцеларије за људска и мањинска права и председник Светског парламента Рома, који је родом из Осипаонице, заменик градоначелника Бојан Теофиловић, помоћник градоначелника Саша Момић и директорка Дома здравља Смедерево, др Весна Ивковић, којој су уручени кључеви реновиране амбуланте.