Електронска пријава за упис деце у Предшколску установу преко портала Е-управа Зимска бајка у нашем граду Проглашење најбољих спортиста Смедерева за 2019. годину Светосавска академија Срећни новогодишњи и божићни празници


Отворен вртић у Малом Орашју

Градоначелница Смедеревa, др Јасна Аврамовић, отворила је у уторак нови дечји вртић у Малом Орашју.

 

У адаптираном и опремљеном простору, уз помоћ локалне самоуправе и Месне заједнице Мало Орашје, отворена је 14.  мешовита група у сеоским месним заједницама на територији Града Смедерева.

 

„Локална самоуправа већ пет година интензивно ради на отварању дечијих вртића у сеоским месним заједницама. Ово је 14. група у 11. селу и то је најбољи доказ да покушавамо да изједначимо стандарде живота у граду и у селу. Кренули смо од најмлађих, јер мислимо да је веома битно да од најмлађег узраста почну да се образују и имају боље услове за будуће школовање. Овде ће бити 30 малишана који ће свакодневно проводити одређено време и стицати прва знања, како би били спремни за полазак у школу. Ово смо урадили у договору са МЗ Мало Орашје, која је уступила је своје просторије и са Предшколском установом Наша радост, која заједно са локалном самоуправом, ради на ширењу добре идеје социјализације и подржава пројекат отварања мешовитих група у свим сеоским месним заједницама. Захваљујем се овом приликом и свим васпитачима и желим успешан рад и деци, а родитељима више слободног времена за бављење осталим активностима. У наредном периоду, почетком 2014. године, планирамо отварање вртића у Вранову, Малој Крсни и Лугавчини", поручила је градоначелница.

 

Посебно се обраћајући родитељима, она је оценила да 126. Смедеревска јесен није само берићет у воћу и поврћу, већ и у добијању једног оваквог објекта.

 

„Желим да вам честитам отварање вртића у вашем селу и пожелим следеће године већи број деце, па да у Малом Орашју имате и јаслице. Све је у вашим рукама и зависи од вас. На реализацији овог пројекта учествовали смо заједно, Градска управа, која је издвојила новац са Предшколском установом Наша радост, истакнути представници вашег села, председник Савета Месне заједнице, а најзаслужнији сте ви, који сте изродили децу и захваљујући вама данас отварамо овај објекат. Желим да га дуго година користите и да следеће године буде још више деце", рекла је градоначелница Смедерева.

 

Члан Градског већа задужен за културу и образовање, Миша Ивковић, изразио је задовољство отварањем новог простора за образовање деце у сеоској средини.

 

„Сигурно да је добро што имамо све више мешовитих група у селима и омогућавамо деци да буду спремнија за полазак у први разред. Мени је велико задовољство што сређујемо сваки простор који испуњава одређене стандарде и услове и тако добијамо вртиће у што више сеоских средина. Захвалио бих свима на овом дуготрајном процесу и наставићемо и даље рад на томе да у свим селима, у којима постоје могућности, отворимо вртић. ", истакао је Ивковић.

 

Председник Савета МЗ Мало Орашје Душан Милосављевић изразио је наду да ће отварање вртића у овом селу бити од великог значаја за децу предшколског узраста, да ће моћи да се друже, да стекну другаре и ослободе пре поласка у школу.

 

„С обзиром да се ради индивидуално и у малим групама, у овом дивном простору моћи ће да се реализује програм на савремен и васпитно најбољи начин рада у предшколском узрасту", оценила је директорка Предшколске установе Наша радост, Мирјана Ћосић.

 

Простор Месне заједнице Мало Орашје реновиран је и прилаогођен потребама мешовите групе деце, узраста од 3,5 до 5,5 година, са прикљученим предшколцима. Радиће се свакодневно у континуитету од 9 до 13 часова.

 

До сада се у овом селу радило искључиво са предшколском децом у учионичком простору.