Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Отворен вртић у Сараорцима

У четвртак је свечано отворен нови вртић у Сараорцима, у склопу тамошње основне школе, са 40 деце у две мешовите групе од три и по до пет и по година.

Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић, изразила је задовољство што је, у склопу Смедеревске јесени и Дечје недеље, отворен још један вртић.

„Град је даривао Сараорцима, заједно са ПУ “Наша радост“, још један вртић, а следећи је планиран у Удовицама. Коалиција на власти жели да свако село, које има довољан број деце, добије овакав простор и сматрамо да је то добро и за децу и за родитеље и за читаву заједницу. Желимо да изједначимо услове живота и на селу и у граду“, истакла је градоначелница и ексклузивно најавила да ће ПУ “Наша радост“ ускоро добити возило за дистрибуцију хране.

Председник Скупштине града Смедерева Бранче Стојановић  подсетио је да је једно од дечјих права, и у граду и у селу, да дете иде у вртић, као и да се развија и учи.

„Управо се за тај равномерни развој залажемо као локална самоуправа. Ово је један од начина да се школски простори попуне децом, која ће да се образују, јер без образовања нема напретка друштва“, нагласио је Стојановић.

Члан Градског већа за културу и образовање Миша Ивковић, поручио је да је ово велики дан за Сараорце и децу, која то заслужују и подсетио шта је до сада урађено у овој школи.

„Пре две године увели смо продужени боравак за ниже разреде, тако да је родитељима и деци омогућено, да после часова могу да остану, раде домаће задатке, да се играју и имају топли оброк. Од инвестиција, у школи смо извршили комплетну реконструкцију крова, који је угрожавао безбедност ученика, санацију електро инсталација, реновирање трпезарије са кухињом и замену дела прозора“, рекао је Ивковић.

Директорка ПУ „Наша радост“ Мирјана Ћосић, подсетила је да на територији града Смедерева има дванаест мешовитих група у сеоским месним заједницама, што Смедерево чини једним од ретких градова у Србији, који омогућава образовање и деци најмлађег узраста у сеоским срединама.

Савет МЗ Сараорци учествовао је активно у организацији отварања вртића у овом селу, рекао је председник Раде Петковић.

„На тај начин и деца у сеоским месним заједницама имају услове као и градска деца – да заједно одрастају, да се друже и играју“, додао је Петковић и изразио захвалност локалној самоуправи на реализацији овог посла.

 Директорка Основне школе „Херој Света Младеновић“ у Сараорцима Јасмина Радојковић, захваљујући се локалној самоуправи на помоћи у овом пројекту, упозорила је на чињеницу да је, из године у годину, све мање школске деце.

„За седам година, изгубили смо шест одељења, скоро сваке године по једно одељење и остао нам је слободан простор, па је одлучено да се искористи за вртић.  Овај простор, у којем је раније била радионица за техничко образовање и информатички кабинет, има засебан улаз и испуњава све друге критеријуме за боравак деце“, истакла је Радојковић.