Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Отворена 125. Смедеревска јесен

Празник у славу грожђа и вина и светковина у част плодова смедеревских воћњака и виногорја, 125. привредно-туристичка манифестација “Смедеревска јесен”, свечано је отворен синоћ у Малом граду Смедеревске тврђаве.

Председник Организационог одбора 125. Смедеревске јесени и председник Скупштине града Смедерева, Бранче Стојановић, синоћ је отворио ову традиционалну привредно-туристичку манифестацију. Церемонија отварања почела је свечаним уручењем кључа града Смедерева градоначелници, др Јасни Аврамовић.

“Као сведоци и носиоци једне дуге традиције која припада историјском искуству града Смедерева у прилици смо да се подсетимо богате ризнице успомена смедеревског краја, али и да се разборито, храбро и добронамерно загледамо у будућност нашег града. Светковина којом се обележава јубиларна 125. туристичко-привредна манифестација Смедеревска јесен нови је корак у дијалогу традиције, садашњости и будућности”, рекла је поред осталог градоначелница Смедерева.

Она је истакла да се “идентитет града преплео са биографијом Смедеревске јесени, јер сваке године једна од најстаријих туристичко-привредних манифестација у Србији постаје поље исказивања свега онога што локалну средину чини живом, представљања посебности Смедерева као целине, од рода воћњака и винограда, преко изворно сеоских мотива, расположивих привредних и технолошких капацитета, установа и прегалаштва везаних за културну мисију, све до спортских потенцијала. Историја је живо ткиво чијим смо покретима захваћени, из кога израстају питања за сваку генерацију. На то подсећају моћне зидине Смедеревске тврђаве, а сећање је неодвојиво од способности рађања.”

Председник Организационог одбора манифестације и председник Скупштине града Смедерева,  Бранче Стојановић, захвалио се представницима дипломатског кора, јавног и политичког живота Србије и Смедеревцима на доласку у древни град.

“Уз жељу да “Смедеревска јесен” буде ембрион будућег развоја овог града, проглашавам 125. Смедеревску јесен отвореном”, рекао је Стојановић.

Пријатно вече у Малом граду Смедеревске тврђаве музиком су улепшали „Београдски солисти“, предвођени Војканом Борисављевићем, а смедеревску публику су незаборавним извођењем разгалили најзначајнији извођачи домаћег евергрина: Бети Ђорђевић, Нада Павловић, Радмила Караклајић, Жарко Данчуо и Лео Мартин.

За љубитеље другачијег звука, на Градском тргу, своје највеће хитове “отпрашили” су легендарни “Партибрејкерси” и као и увек одушевили Смедеревце, али и посетиоце из других градова и земаља.