Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Отворена 126. Смедеревска јесен

Туристичко привредна манифестација, 126. Смедеревска јесен, једна од најстаријих те врсте у Србији, званично је отворена у петак увече у Малом граду Смедеревске тврђаве.

 

Симболичном предајом кључа Града Смедерева градоначелници др Јасни Аврамовић, званично је отворена 126. Смедеревска јесен, једна од најстаријих туристичко привредних манифестација у Србији, по којој је Смедерево препознатљиво у земљи и иностранству.

 

„Градови настају и опстају, и људи у њима, јер су научили да се боре и да верују, да ослушкују своје обавезе, да умирују потребу дневну, поштујући завет будући. Смедерево је опстало, јер је имало кључ у разумевању, у толеранцији, предању да отвара срца, истини да га чува и обавези да га преда. Ову толеранцију носим као обавезу и одговорност да будемо бољи и успешнији. На том путу биће прилика и да погрешимо. Потрудимо се да на том путу својом мудрошћу победимо свако искушење. Под зидинама древног града, на обали европског Дунава преузимам кључ Града Смедерева, уз уверење да ћу га на најбољи начин искористити у правцу бољитка грађана Смедерева", рекла је градоначелница.  

 

Она је додала „да бисмо кренули један корак у бољу будућност, у Европу, потребни су нам пријатељи" и позвала градоначелника Града Крушевца да заједно отворе манифестацију, „јер само заједно, дружећи се и размењујући искуства и чинећи једни другима добро, можемо да кренемо даље, напред у боље сутра".

 

Потпредседник Српске напредне странке и градоначелник Крушевца Братислав Гашић изразио је изненађење и додао да се очекивао долазак првог потпредседника Владе, Александра Вучића, који због обавеза није могао да дође и шаље поздраве.

 

„Мени је драго да могу данас да га заменим овде и да се дивим свему ономе што сте ви заједнички урадили у граду. Али вас молим да вашој градоначелници помогнете да Град Смедерево буде тамо где му је место, а њему је место међу прва четири града Србије. Желим вам пуно здравља и среће и да Смедерево поново буде велики град као што је некада био", рекао је Гашић.

 

Градоначелница је, проглашавајући 126. привредно туристичку манифестацију  отвореном, грађанима пожелела још берићетнију 127. Смедеревску јесен.

 

Након церемоније отварања, одржан је музички програм под називом „Дунав тихо тече", по сценарију Драгана Алексића и под диригентском палицом Војкана Борисављевића.

 

У програму су учествовали ансамбл Министарства одбране „Станислав Бинички" и познати естрадни извођачи Снежана Савић, Мерима Његомир, Данка Стојиљковић, Жарко Данчуо, Марко Калајановић, глумац Раде Марјановић и водитељи Сања Накић и Немања Великић.

 

Овогодишњу манифестацију обележиће њено трајање, први пут су програми планирани у четири викенда, током целог септембра. Такође, богати културни, забавни, спортски и, наравно, привредни садржаји, а све са циљем дужег представљања овдашњих пољопривредних произвођача и њиховог грожђа, воћа и вина и осталих потенцијала нашег града.