Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Отворена 44. Смедеревска песничка јесен

Синоћ је у смедеревском Центру за културу свечано отворен 44. Међународни фестивал поезије Смедеревска песничка јесен, у оквиру којег је градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић уручила најпрестижнију награду ове песничке смотре „Златни кључ Смедерева" кинеском песнику Џао Лихонгу.

 

Саветник за културу Амбасаде Кине у Србији Ху Хонг претходно је у холу Центра за културу отворио изложбу фотографија „Лепоте Кине". У истом простору је приређена и изложба књига наших издавачких кућа Октоих и Штампар Макарије, коју је отворио књижевник Радомир Уљаревић.

 

Међународни фестивал поезије Смедеревска песничка јесен отворио је Радомир Андрић, председник Удружења књижевника Србије. Програм под називом Песничка баштина био је посвећен јубилеју два века Његоша. Стихове Петра Петровића Његоша казивао је глумац Небојша Кундачина, а у музичком тренутку наступио је гуслар Бошко Вујачић.

 

Градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић уручила је најпрестижнију награду Фестивала „Златни кључ Смедерева" кинеском песнику Џао Лихонгу.

 

„Смедеревску јесен и берићет сваке године завршавамо Смедеревском песничком јесени, манифестацијом која даје посебну духовност Граду Смедереву. Захваљујем се свима који су ових дана наши гости, свима који пишу добре речи. Добитнику Кључа желим добро здравље, али и да напише још много стихова. Наравно, да поздрави своје сународнике и да се следеће године видимо у још већем броју. Хвала свима који су ових дана са нама", рекла је градоначелница приликом уручења награде.

 

О добитнику је говорио Драган Драгојловић, председник Одбора за доделу ове награде, а у име Организационог одбора Смедеревске песничке јесени, присутне је поздравио председник Бранче Стојановић.

 

„Са задовољством могу да констатујем да је Смедерево престоница светске поезије. Данас су са нама песници из целог света. Смедерево, стара престоница Србије има обавезу да у тешким данима и за културу негује оно што је започето давно у Смедеревској тврђави, када се развијала тадашња култура тадашње Србије и тадашње Европе. У нади да ће овај Фестивал живети и да ће нам долазити драги гости из целог света, поздрављам вас и желим вам пријатан боравак у Смедереву", поручио је Стојановић.

 

Исте вечери, пет изабраних песника за награду „Златна струна" читало је своје песме. То су Андреј Јелић Мариоков, Љиљана Браиловић, Каја Панчић - Миленковић, Милоје Радовић и Видак Масловарић. Вече су, у музичком смислу, улепшали чланови Црквеног хора Слога, под диригентским вођством Тање Петровић.

 

Овогодишњи 44. Међународни фестивал поезије „Смедеревска песничка јесен" завршава се данас. Од 11 часова за најмлађе Смедеревце у смедеревском Центру за културу биће организован програм „Златни кључић". То је програм за ученике основних школа и децу из Предшколске установе „Наша радост". У програму ће учествовати Љубивоје Ршумовић, Добрица Ерић, Перо Зубац, Мирјана Стефановић, Градимир Стојковић, Мошо Одаловић, Јовица Тишма и други. Програм ће припремити ученици Основне школе „Бранислав Нушић".

 

У подне у Удружењу параплегичара песници ће се дружити са члановима овог Удружења и даривати их књигама, а завршно вече Фестивала биће у знаку „Меридијана", када ће бити додељена награда „Златко Красни" за преводилачко дело и то Кољи Мићевићу. Такође, биће додељена награда „Златна струна" и награда за најбољу песму по оцени смедеревске публике. Недељник „Наш глас" доделиће награду песнику Ристи Василевском, за изузетан допринос завичајном песништву. 

 

Следи митинг поезије, а учествоваће песници из Кине, Русије, Немачке, Сједињених америчких држава, Италије, Бугарске, Црне Горе, Мађарске, Македоније, Кипра, Румуније, Канаде, Републике Српске, Србије. У музичком делу програма наступиће Слободан Девечерски и Вања Симић.