Обавештење у вези уписа у вртић електронским путем 24. март Дан сећања на жртве НАТО агресије ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА НОВОМ ПОРТАЛУ ДОПУНА ОДЛУКЕ o Ограничењу рада свих угоститељских објеката НА ТЕРИОТИРИЈИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА НЕМА ЗАРАЖЕНИХ НИ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНА ВИРУСА


Отворена изложба „Пловидба кроз историју“

У оквиру овогодишње, 126. Смедеревске јесени, у Музеју у Смедереву представљена је изложба модела бродова „Пловидба кроз историју" смедеревског аутора Златка Пајића.

 

На отварању изложбе говорили су директорка Музеја, Татјана Гачпар, историчарка уметности и ауторка каталога изложбе, Душица Стефановић и аутор Златко Пајић.

 

Аутор је рођен 6. септембра 1961. године у Смедереву, инжењер је ваздухопловства и бивши војни официр, а бродомоделарством се бави дуги низ година.

 

У оквиру изложбе, посебан осврт је поклоњен моделу броду Србија, првом морском једрењаку који је, по наруџби кнеза Милоша Обреновића, у бродоградилишту Дубравица код Смедерева направио бродоградитељ Никола Кефала, Грк са Закинтоса. Овај брод је запловио Дунавом пре 180 година, тачније 30. априла 1833. године под заставом обновљене државе.

 

Осим поменутог модела брода, аутор је публици представио још двадесетак других модела бродова, од којих су многи заузели важно место у историји пловидбе и у великој мери допринели усмеравању тока историје и историје цивилизације.

 

Изложба ће бити отворена до 5. октобра, а улаз је слободан.

 

Музеј у Смедереву, током 126. Смедеревске јесени, биће отворен за посете сваког дана, у термину од 10,00 до 20,00 сати.