Обавештење у вези уписа у вртић електронским путем 24. март Дан сећања на жртве НАТО агресије ЗА ВРЕМЕ ВАНРЕДНОГ СТАЊА СВЕ ИНФОРМАЦИЈЕ НА НОВОМ ПОРТАЛУ ДОПУНА ОДЛУКЕ o Ограничењу рада свих угоститељских објеката НА ТЕРИОТИРИЈИ ГРАДА СМЕДЕРЕВА НЕМА ЗАРАЖЕНИХ НИ ОБОЛЕЛИХ ОД КОРОНА ВИРУСА


Отворена изложба Предрага Дамјановића

У Галерији савремене уметности Смедерево, у четвртак увече је отворена изложба Предрага Дамјановића, уметника из Београда.

Предраг Дамјановић је рођен 30.октобра 1975.године у Београду. Дипломирао је 2005, и магистрирао 2010. године на Факултету ликовних уметности у Београду, на сликарском одсеку.Члан УЛУС-а, са статусом самосталног уметника.

Излагао самостално и колективно у галеријама у Београду и иностранству - Сент Етјен, (Француска), Карлсруе (Немачка), Копенхаген (Данска), Тампере (Финска), Вроцлав (Пољска)..

"Полазна тачка у мом раду су савремене медијске представе изражене кроз покретне слике или фотографију. Користим садржаје и слике које проналазим у медијима популарне културе-филмовима, часописима, рекламама или на интернету и многобројним друштвеним мрежама.  Фотографије или замрзнути  фрејмови покретних слика, служе ми као инспирација да у форми цртежа представим своје виђење ствари. Понекад смишљено, али чешће интуитивно, ишчитавам фотографски и штампани материјал и преводим у цртеж. Садржаји мојих радова обично репрезентују друштвене  ставове који се избегавају да буду виђени или су на сублиминалном нивоу. Садржаји наравно подразумевају и моја субјективна гледишта или личне пројекције", појашњава уметник.

"Мој пројекат подразумева цртеже великих димензија у јавним просторима са циљем да се оствари непосреднија комуникација са публиком. Одабрао сам зидни цртеж, као форму јавног израза, како бих директно и ангажовано комуницирао са људима о свим под-текстовима који се преплићу са савременим медијским репрезентацијама. Желим да истражим колико је могуће реконтекстуализовати једно читање фотографије, филма или препознатљиве представе. Колико је могуће користећи цитатност и интертекстуалност постојећих слика створити ново читање рада које би покренуло питања или актуализовало нове садржаје. У самом приступу овде је пороблематизован феномен ремаке-а. Пројекат има за циљ да у форми зидног цртежа (јавног рада) представи друштвене феномене, савремене митове, специфичне предрасуде или вредности, карактеристичне културно-историјске слојеве и бројне стереотипе својствене савременом човеку", наводи Дамјановић.

Изложба Предрага Дамјановића биће отворена до 25.марта 2013.године.