Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Отворена изложба сеоских дворишта

Председник Скупштине града Смедерева, Бранче Стојановић, у присуству заменика и помоћника градоначелника, чланова Градског већа, посланика, одборника и представника сеоских месних заједница, отворио је у петак изложбу сеоских дворишта.

 

У оквиру 126. привредно туристичке манифестације „Смедеревска јесен", у 19 сеоских дворишта представљена је специфична пољопривредна производња нашег краја, за сваку месну заједницу појединачно, као и изложбе и промоције домаће радиности, специјалитета и обичаја.

 

Отварајући изложбу, председник Скупштине је истакао значај села и настојања локалне самоуправе да препозна потребе произвођача и изнађе начине преко Фонда за развој пољопривреде, како би унапредили производњу.

 

„Све је почело пре 126 година Изложбом пољопривредних производа, грожђа, воћа, поврћа и стоке за купце из Европе. Ми баштинимо тај датум као врло значајан, јер је овај крај Богом дан за овакву производњу. Имамо и јединствену прилику да пробамо стара јела која су спремиле вредне руке наших жена. Предлажем да заједно, једним аплаузом, отворимо ову изложбу, у жељи да следећа година буде берићетнија и у здрављу славимо све ово што нам је Бог дао. Живели!", поручио је Стојановић.

 

Традиционално гостопримство Шумадинаца и Мораваца није изостало. Осим што могу да виде живот на селу, па и како се некада радило и производило, посетиоци су у прилици да пробају специјалитете домаће кухиње и стара српска јела, као што је домаће слатко, али и вино и ракију.


Жеља Смедереваца увек је била да покажу све што имају у најбољем светлу, своје воће, поврће, сточарску производњу, лепоту свог краја и своје надалеко познато гостопримство.

Изложба ће бити отворена и наредних дана, а уручење захвалница, представницима сеоских месних заједница, удружења жена и винаријама, предвиђено је за недељу.