Одржан састанак са представницима Општег удружења предузетника Смедерево Поптисан уговор о реконструкцији Улице Војводе Ђуше ... Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету


Отворене 23. Светосавске свечаности у Смедереву

Програм Светосавских свечаности траје од 23. до 30. јануара

Градоначелник Смедерева, Предраг Умичевић, отворио је у Народној библиотеци Смедерево 23. Светосавске свечаности.
    "Важно је да најозбиљније схватимо све поруке Светога Саве и да, у времену светске економске кризе, не дозволимо кризу морала и посрнуће друштва", истакао је Умичевић. Он се у име Организационог одбора  свечаности захвалио свим установама И посебно школама које на достојанствен начин обележавају лик И дело Светог Саве. У моменту када доносимо важне одлуке требало би да се сетимо Светог Саве и тада ће и наше одлуке бити ваљаније И сасвим сигурно на добробит грађана, рекао је градоначелник позивајући присутне да аплаузом заједно отворе 23. Светосавске свечаности у Смедереву.
       Директор Библиотеке, Драган Мрдаковић је рекао да "дело Светога Саве јесте крштеница српског народа, сведочанство о његовом пунолетству, његова тапија на српску земљу, доказ историји да је изборио своје место на карти Европе пре више од осам векова".
      Изложбе књига у овој књигохранитељици, како су библиотеку називали у Савино доба посвећене су његовом стваралаштву и читавим библиотекама књига што их Народна библиотека Смедерево чува, а односе се на живот и дело Светога Саве, у више од 250 серијских и монографских публикација.
     На Позајмном одељењу су књиге под једним општим називом "Бројаница Светога Саве".
       На научном одељењу постављена је изложба "Живота мојега дело" – стара српска књижевност XII-XV век, која представља скуп свих публикација у фондовима смедеревске Библиотеке, а за тему имају српску средњовековну књижевност. Први део изложбе, назван "Стара српска књижевност", представља оптше публикације, које имају за тему настанак и услове под којима се развијала српска средњевековна књижевност. Други део изложбе, представља публикације, које садрже текстове о Књижевности у доба Немањића. Почиње сабраним списима светог Саве и Симеона Немање Завршни део изложбе представља књиге, које садрже текстове о библиотеци на двору деспота Ђурђа Бранковића.
      На дечјем одељењу су књиге о Светоме Сави посвећене младима са поетичним насловом - стихом Јована Јовановића Змаја "Дух је његов звезда над нашим школама".Такође, у свим сеоским библиотечким огранцима постављене су изложбе књига "Свети Сава у историји и традицији".