Одржана 9. седница Савета за безбедност саобраћаја Смедерево домаћин финалног Купа Србије у рукомету Четири локалне самоуправе у пројекту за расељена лица Доспеће I квартала за плаћање пореза на имовину ...


Отворени „Нушићеви дани

Јубиларни, 30. по реду позоришни фестивал „Нушићеви дани", синоћ је званично отворен.

На споменик Браниславу Нушићу испред смедеревског Центра за културу венце су у име Града Смедерева положили заменик председника Скупштине града Смедерева Богољуб Спасојевић и помоћник градоначелника за привреду, инвестиције и развој Првослав Недељковић, затим представници Центра за културу, Цинцарског друштва и Кола српских сестара.

Након полагања венаца, у холу Центра, Томислав Стевановић, директор смедеревског Историјског архива отворио је изложбу колажа под називом "Жанка Стокић" ауторке Верице Милошевић.

„Дело комедиографа Бранислава Нушића није наслеђе само нас смедереваца и нас Срба већ читавог света. Његове представе су незаобилазне на свим сценама, а он један од најомиљенијих писаца. Нушић је у Смедереву живео своју аутобиографију." Овим речима посетиоце свечаног отварања „Нушићевих дана" поздравила је градоначелница Смедерева др Јасна Аврамовић.

30. Позоришни фестивал у Смедереву отворио је Зоран Аврамовић, државни секретар у Министарству културе и информисања Републике Србије.

У оквиру Циклуса „Нушићеви лауреати", након званичног отварања, кабаретско вече одиграла је глумица Љиљана Стјепановић, добитница Нушићеве награде за животно дело глумцу - комичару за 2009. годину.

Вечерас почиње тродневни програм који претходи фестивалском делу „Нушићевих дана", у оквиру којег ће публици бити приказане три представе аматерских позоришта из Малог Црнића, Крњева и Раче Крагујевачке, а на репертоару су Ковачевићева "Урнебесна трагедија", "Љубав на сеоски начин" Душана Савковића и увек актуелна Нушићева "Госпођа министарка".

Фестивалски програм почиње 19. априла и свечано ће га ове године отворити драмски писац и редитељ Душан Ковачевић.